Krem koperkowy z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Krem koperkowy najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżego, pachnącego kopru. Przepis na tę wersję zupy koperkowej przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja kremu to 230 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 ziemniak
- ½ cebuli
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- ½ pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koperek posiekać (zostawić 1-2 gałązki).
- Ziemniaka, pietruszkę i cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku.
- Następnie wlać gorący bulion i gotować 10 - 15 min, do miękkości warzyw.
- Po tym czasie dodać posiekany koperek. Zupę zabielić jogurtem. Przyprawić.
- Gotować kolejne 5 min i następnie zblendować całość na gładką masę.
- Przystroić posiekanym koperkiem (gałązki wcześniej odłożone).