Duńska zupa z porów - prosta, pyszna i sycąca

duńska zupa porowa
Autor: Shutterstock Duńską zupę z porów przygotujesz dosłownie w pół godziny.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Duńska zupa z porów jest prosta do przygotowania, pyszna i sycąca. Zrobisz ją dosłownie w kilkanaście minut, zwłaszcza jeśli masz przygotowany wcześniej bulion - warzywny lub warzywno-mięsny. Dodatek sera sprawia, że zupa jest bardziej kaloryczna, ale smakuje wyśmienicie. Z dodatkiem grzanek z powodzeniem wystarczy jako danie na lunch.

Jak zrobić duńską zupę z porów?

Zupę gotuje się z białych części porów, które należy pokroić w plastry. Smaży się je razem z cebulą na maśle, aż się zeszklą. Zalewa się je bulionem i dodaje szynkę. Po 20 minutach, kiedy pory będą miękkie, dodaje się serek topiony i miesza, aż się roztopi. Do doprawionej solą, pieprzem i gałką muszkatołową zupy trzeba jeszcze tylko wlać śmietanę i zagotować. Zupa jest gotowa.

Przepis na duńską zupę porową

  • Ugotowanie zupy porowej według tego oryginalnego duńskiego przepisu nie jest skomplikowane. Receptura składa się z kilku prostych kroków.
  • To pomysł na szybką zupę, którą można ugotować nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Czas przygotowania zupy wynosi około pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Wegetarianie też mogą ugotować zupę z porów. Wystarczy, że użyją bulionu warzywnego i pominą dodatek szynki. Mogą zastąpić ją wegetariańskim odpowiednikiem.
  • Duńską zupę można podać w formie kremu. Po ugotowaniu trzeba ją zmiksować na gładko.
  • Gotową zupę podaje się w głębokich talerzach lub miseczkach. Można posypać ją startym żółtym serem i natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami oraz chrupiącą bagietką.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu
  • 3-4 pory
  • 2 cebule
  • 150 g szynki w plasterkach
  • 100 g łagodnego serka topionego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białe części porów pokroić w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pory razem z cebulą, aż się zeszklą, cały czas mieszając.
  • Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pokrojoną w długie paski szynkę i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory będą zupełnie miękkie, dodać topiony serek i mieszać do rozpuszczenia.
  • Zupę doprawić solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Zaprawić zupę zahartowaną śmietaną i doprowadzić do ponownego zagotowania.
  • Podawać zupę posypaną startym serem i natką pietruszki, z grzankami lub z bagietką.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej