Duńska zupa z porów - prosta, pyszna i sycąca
Dieta bezglutenowa
Duńska zupa z porów jest prosta do przygotowania, pyszna i sycąca. Zrobisz ją dosłownie w kilkanaście minut, zwłaszcza jeśli masz przygotowany wcześniej bulion - warzywny lub warzywno-mięsny. Dodatek sera sprawia, że zupa jest bardziej kaloryczna, ale smakuje wyśmienicie. Z dodatkiem grzanek z powodzeniem wystarczy jako danie na lunch.
Jak zrobić duńską zupę z porów?
Zupę gotuje się z białych części porów, które należy pokroić w plastry. Smaży się je razem z cebulą na maśle, aż się zeszklą. Zalewa się je bulionem i dodaje szynkę. Po 20 minutach, kiedy pory będą miękkie, dodaje się serek topiony i miesza, aż się roztopi. Do doprawionej solą, pieprzem i gałką muszkatołową zupy trzeba jeszcze tylko wlać śmietanę i zagotować. Zupa jest gotowa.
Przepis na duńską zupę porową
- Ugotowanie zupy porowej według tego oryginalnego duńskiego przepisu nie jest skomplikowane. Receptura składa się z kilku prostych kroków.
- To pomysł na szybką zupę, którą można ugotować nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Czas przygotowania zupy wynosi około pół godziny.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Wegetarianie też mogą ugotować zupę z porów. Wystarczy, że użyją bulionu warzywnego i pominą dodatek szynki. Mogą zastąpić ją wegetariańskim odpowiednikiem.
- Duńską zupę można podać w formie kremu. Po ugotowaniu trzeba ją zmiksować na gładko.
- Gotową zupę podaje się w głębokich talerzach lub miseczkach. Można posypać ją startym żółtym serem i natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami oraz chrupiącą bagietką.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 150 g szynki w plasterkach
- 100 g łagodnego serka topionego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
- posiekana natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białe części porów pokroić w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pory razem z cebulą, aż się zeszklą, cały czas mieszając.
- Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pokrojoną w długie paski szynkę i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory będą zupełnie miękkie, dodać topiony serek i mieszać do rozpuszczenia.
- Zupę doprawić solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej.
- Zaprawić zupę zahartowaną śmietaną i doprowadzić do ponownego zagotowania.
- Podawać zupę posypaną startym serem i natką pietruszki, z grzankami lub z bagietką.