Bomba zdrowia - zupa z dyni z ciecierzycą i orzechami włoskimi
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z dyni z ciecierzycą i orzechami włoskimi, pikantnie doprawiona i bogata w roślinne białko z ciecierzycy, to prawdziwa bomba zdrowia. Zawiera rozgrzewające przyprawy, błonnik, witaminy i minerały, karoten. Do tego zupa świetnie się prezentuje, podana w wydrążonej dyni, jak w wazie.
SKŁADNIKI
- 1 dynia
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 marchewki
- 2 cebule dymki
- 1 papryczka chili
- garść orzechów włoskich
- 6 kromek chleba
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka natki
- łyżka domowej przyprawy typu jarzynka
- sól, słodka papryka i pieprz do smaku
- 1 gałązka rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyć, ściąć wierzch, usunąć pestki. Miąższ ostrożnie wydrążyć, zostawiając ok. centymetrową warstwę przy skórze. Wydrążoną dynię wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 80ºC.
- Obrane marchewki zblendować razem z miąższem dyni.
- Cebulę obrać, pokroić, z rozmarynu usunąć igły i dodać je do cebuli. Z papryczki chili usunąć gniazdo nasienne. Wszystko razem zblendować.
- W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć masę cebulową, doprawioną domową jarzynką. Dodać dynię i marchewkę, przesmażyć razem.
- Do garnka wlać litr wrzątku, gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie zblendować.
- Do zupy dodać odcedzoną i przelaną wrzątkiem ciecierzycę, doprawić zupę solą, papryką i pieprzem, krótko zagotować.
- Orzechy posiekać i uprażyć lekko na suchej patelni.
- Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie.
- Natkę posiekać.
- Gorącą zupę wlać do wydrążonej dyni, polać jogurtem, posypać uprażonymi orzechami i natką i grzankami, natychmiast podawać.