Zamiast tostów francuskich robię tę zapiekankę. Prosty sposób na efektowne śniadanie

Dieta wegetariańska
Śniadaniowa zapiekanka to idealny sposób na ciekawy posiłek. A co najlepsze, przygotujemy ją dnia poprzedniego, tak, by była gotowa na śniadanie następnego dnia. To przepyszne danie pozwoli ci nakarmić dużą liczbę osób, bez zbytniego narobienia się.
Śniadaniowa zapiekanka bez masy roboty. Idealny sposób na posiłek
Pyszna i prosta zapiekanka à la tosty francuskie z jagodami to ciekawy i sprawdzony sposób na śniadanie dla całej rodziny. Kluczem jest jednak przygotowanie jej dzień wcześniej, ponieważ nasz chleb musi się moczyć w mieszance przez co najmniej 8 godzin.
Ta zapiekanka świetnie smakuje, ale również jest sprawdzonym sposobem na wykorzystanie już nie do końca świeżego chleba. Danie to jednak za każdym razem wychodzi pyszne, aromatyczne i pięknie wyglądające.
To naprawdę ciekawy sposób na śniadanie, którym nakarmimy sporą liczbę osób. Jeśli lubimy proste i praktyczne śniadania, przy których nie trzeba się zbytnio napracować, ten przepis będzie dla nas idealny. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by przygotować tę zapiekankę.
Jedynym jej minusem jest fakt, że musi się bardzo długo moczyć. Jednak jeśli zabierzemy się za nią dzień wcześniej, nawet nie odczujemy tego czasu. To praktyczne i słodkie śniadanie, które możne dopasować pod siebie. Nie ma na co czekać i warto wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI
- 12 kromek czerstwego chleba
- 450 g serka śmietankowego
- 1 szklanka jagód
- 12 jajek
- 2 szklanki mleka
- 100 ml syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb kroimy w kostkę.
- Połowę układamy na blachę.
- Na chleb kładziemy pokrojony serek śmietankowy, jagody i pozostały chleb.
- W dużej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko i syrop.
- Całość wylewamy na chleb.
- Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
- Wyjmujemy 30 minut przed pieczeniem.
- Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut pod przykryciem.
- Zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 25 minut.