Zamiast ciasta, robię tę owsiankę. Idealna na dobry początek dnia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna, prosta i aromatyczna. Ta prosta owsianka w stylu ciasta marchewkowego świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy przekąska każdego dnia. Wychodzi niezwykle sycąca, przepyszna i rozgrzewająca. Jest więc idealna, kiedy temperatura za oknem nie dopisuje.
Zamiast ciasta marchewkowego - zrób tę owsiankę. Idealna na każdy dzień
Szybsza i zdrowsza alternatywa dla ciasta marchewkowego. Ta przepyszna owsianka inspirowany tym wypiekiem jest niezwykle sycąca, aromatyczna i pełna składników odżywczych. Nie da się więc ukryć, że warto po nią sięgnąć, w szczególności w okresie jesienno-zimowym.
Marchewka nadaje delikatnej słodyczy naszej owsiance, ale przy okazji zapewnia jej wilgotności i ten charakterystyczny smak, który wszyscy znamy z ciasta marchewkowego. Przyprawy korzenne natomiast sprawiają, że nasza owsianka smakuje niesamowicie i pachnie na cały dom.
Ta owsianka nada nam energii na cały dzień, dzięki temu, że znajdziemy w niej całą masę błonnika i wolno uwalniających się węglowodanów. Warto również zaznaczyć, że jest to świetny sposób na przemycenie porcji warzyw - co może być szczególnie ważne jeśli chodzi o dzieci.
To prosty i aromatyczny sposób, by przygotować smaczne śniadanie i zbytnio się przy nim nie napracować. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się rozkoszować tym niesamowitym daniem. Nie czekaj i wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 50 g płatków owsianych górskich
- 200 ml mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1–2 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 0,5 banana
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotowujemy mleko z wodą.
- Dodajemy płatki owsiane.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy marchewkę, sól i przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
- Dodajemy rozgniecionego banana i wiórki kokosowe.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy.
- W miseczce polewamy owsiankę syropem klonowym.