Zamiast ciasta, robię tę owsiankę. Idealna na dobry początek dnia

Zamiast ciasta, robię tę owsiankę. Idealna na dobry początek dnia
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna, prosta i aromatyczna. Ta prosta owsianka w stylu ciasta marchewkowego świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy przekąska każdego dnia. Wychodzi niezwykle sycąca, przepyszna i rozgrzewająca. Jest więc idealna, kiedy temperatura za oknem nie dopisuje.

Zamiast ciasta marchewkowego - zrób tę owsiankę. Idealna na każdy dzień

Szybsza i zdrowsza alternatywa dla ciasta marchewkowego. Ta przepyszna owsianka inspirowany tym wypiekiem jest niezwykle sycąca, aromatyczna i pełna składników odżywczych. Nie da się więc ukryć, że warto po nią sięgnąć, w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Marchewka nadaje delikatnej słodyczy naszej owsiance, ale przy okazji zapewnia jej wilgotności i ten charakterystyczny smak, który wszyscy znamy z ciasta marchewkowego. Przyprawy korzenne natomiast sprawiają, że nasza owsianka smakuje niesamowicie i pachnie na cały dom.

Ta owsianka nada nam energii na cały dzień, dzięki temu, że znajdziemy w niej całą masę błonnika i wolno uwalniających się węglowodanów. Warto również zaznaczyć, że jest to świetny sposób na przemycenie porcji warzyw - co może być szczególnie ważne jeśli chodzi o dzieci.

To prosty i aromatyczny sposób, by przygotować smaczne śniadanie i zbytnio się przy nim nie napracować. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się rozkoszować tym niesamowitym daniem. Nie czekaj i wypróbuj!

SKŁADNIKI

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka
  • 0,5 szklanki wody 
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1–2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 0,5 banana
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotowujemy mleko z wodą.
  • Dodajemy płatki owsiane.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Dodajemy marchewkę, sól i przyprawy.
  • Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  • Dodajemy rozgniecionego banana i wiórki kokosowe.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy.
  • W miseczce polewamy owsiankę syropem klonowym.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej