Włoski omlet ziemniaczany z suszonymi pomidorami pieczony w piekarniku
2022-03-16
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Włoski omlet ziemniaczany z suszonymi pomidorami pieczony w piekarniku to pomysł na sycące i proste danie na obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 1 opakowanie sera ricotta
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 3 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować 5 min w osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, po 5 minutach dodać pokrojone w paski suszone pomidory i smażyć 2 minuty.
- Ziemniaki wyłożyć do formy do zapiekania i przykryć cebulą z pomidorami. Na to wyłożyć ser ricotta.
- Układać warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
- Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i tymiankiem. Dodać połowę parmezanu, pieprz i sól. Sosem zalać ziemniaki.
- Na wierzch omletu wysypać resztę parmezanu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 25 min.
Jajka – zdrowie w skorupce