Włoski omlet ziemniaczany z suszonymi pomidorami pieczony w piekarniku

Włoski omlet ziemniaczany z suszonymi pomidorami pieczony w piekarniku
Autor: Shutterstock.com Włoski omlet ziemniaczany z suszonymi pomidorami pieczony w piekarniku
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Włoski omlet ziemniaczany z suszonymi pomidorami pieczony w piekarniku to pomysł na sycące i proste danie na obiad lub ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 3 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować 5 min w osolonej wodzie.
  • Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, po 5 minutach dodać pokrojone w paski suszone pomidory i smażyć 2 minuty.
  • Ziemniaki wyłożyć do formy do zapiekania i przykryć cebulą z pomidorami. Na to wyłożyć ser ricotta.
  • Układać warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
  • Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i tymiankiem. Dodać połowę parmezanu, pieprz i sól. Sosem zalać ziemniaki.
  • Na wierzch omletu wysypać resztę parmezanu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 25 min.
Jajka – zdrowie w skorupce

Omlet na słono - 9 przepiów na znakomite wytrawne omlety

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej