Warzywa zapiekane z żółtym serem i jajkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szybkie danie na każda porę dnia. Warzywa zapiekane z serem i jajkami to danie łatwe w przygotowaniu, a bardzo pożywne i treściwe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula
- 100 g sera tylżyckiego
- 100 g dowolnej wędliny
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.
- Paprykę umyć oczyścić i pokroić w paski, cebulę obrać i drobno posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, następnie dodać wędlinę i paprykę, smażyć 5 min.
- Dodać pomidory i smażyć jeszcze 2 min, po czym wbić jajka, dodać ser i zioła.
- Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż ser się rozpuści.