Warzywa zapiekane z żółtym serem i jajkami

2021-03-29
Warzywa zapiekane z żółtym serem i jajkami
Autor: Shutterstock Warzywa zapiekane z żółtym serem i jajkami można ozdobić świeżym koperkiem.
łatwy
20 min
4

Szybkie danie na każda porę dnia. Warzywa zapiekane z serem i jajkami to danie łatwe w przygotowaniu, a bardzo pożywne i treściwe.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 100 g sera tylżyckiego
  • 100 g dowolnej wędliny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.
  • Paprykę umyć oczyścić i pokroić w paski, cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, następnie dodać wędlinę i paprykę, smażyć 5 min.
  • Dodać pomidory i smażyć jeszcze 2 min, po czym wbić jajka, dodać ser i zioła.
  • Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż ser się rozpuści.