Walijski królik - angielskie tosty z kremem serowym

Walijski królik - angielskie tosty z kremem serowym
Autor: Shutterstock Walijski królik to przewrotna nazwa grzanek z serem.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Walijski królik - pod tą oryginalną nazwą kryje się proste, ale jakże smaczne jedzenie. Podstawowa wersja welsh rarebit to gruba kromka chleba zapieczona z porządną porcją gęstego, aksamitnego sosu serowo-piwnego. Niektórzy lubią ją jeszcze dodatkowo ubogacić - plasterkiem wędliny lub pomidora, wiórkami pora lub cebuli albo siekaną zieleniną.

W innej wersji walijskiego królika do sosu serowego dodaje się sos worcester i cynamon, dzięki czemu nabiera on nieco wyraźniejszego smaku i aromatu. Obie wersje warte są wypróbowania. 

Składniki

6 kromek pieczywa

150 g żółtego sera (cheddar lub chester)

3 łyżki ciemnego piwa

1 łyżeczka ostrej musztardy

sól i pieprz

mielona papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ser zetrzeć i włożyć do rondla, dodać piwo i przyprawy.

Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści, a  składniki połączą i powstanie gęsty, jednolity sos.

Sosem posmarować kromki pieczywa, grzanki zapiec w piekarniku przez 5-6 minut.

Pod ser lub na wierzch można położyć ulubione dodatki: bekon, salami, pomidora, siekane zioła.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej