Walijski królik - angielskie tosty z kremem serowym
2021-06-10
łatwy
15 min
2
Dieta wegetariańska
Walijski królik - pod tą oryginalną nazwą kryje się proste, ale jakże smaczne jedzenie. Podstawowa wersja welsh rarebit to gruba kromka chleba zapieczona z porządną porcją gęstego, aksamitnego sosu serowo-piwnego. Niektórzy lubią ją jeszcze dodatkowo ubogacić - plasterkiem wędliny lub pomidora, wiórkami pora lub cebuli albo siekaną zieleniną.
W innej wersji walijskiego królika do sosu serowego dodaje się sos worcester i cynamon, dzięki czemu nabiera on nieco wyraźniejszego smaku i aromatu. Obie wersje warte są wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 6 kromek pieczywa
- 150 g żółtego sera (cheddar lub chester)
- 3 łyżki ciemnego piwa
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i pieprz
- mielona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć i włożyć do rondla, dodać piwo i przyprawy.
- Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści, a składniki połączą i powstanie gęsty, jednolity sos.
- Sosem posmarować kromki pieczywa, grzanki zapiec w piekarniku przez 5-6 minut.
- Pod ser lub na wierzch można położyć ulubione dodatki: bekon, salami, pomidora, siekane zioła.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw