Walijski królik - angielskie tosty z kremem serowym
      2021-06-10
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          2
      
    Dieta wegetariańska
Walijski królik - pod tą oryginalną nazwą kryje się proste, ale jakże smaczne jedzenie. Podstawowa wersja welsh rarebit to gruba kromka chleba zapieczona z porządną porcją gęstego, aksamitnego sosu serowo-piwnego. Niektórzy lubią ją jeszcze dodatkowo ubogacić - plasterkiem wędliny lub pomidora, wiórkami pora lub cebuli albo siekaną zieleniną.
W innej wersji walijskiego królika do sosu serowego dodaje się sos worcester i cynamon, dzięki czemu nabiera on nieco wyraźniejszego smaku i aromatu. Obie wersje warte są wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 6 kromek pieczywa
 - 150 g żółtego sera (cheddar lub chester)
 - 3 łyżki ciemnego piwa
 - 1 łyżeczka ostrej musztardy
 - sól i pieprz
 - mielona papryka
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć i włożyć do rondla, dodać piwo i przyprawy.
 - Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści, a składniki połączą i powstanie gęsty, jednolity sos.
 - Sosem posmarować kromki pieczywa, grzanki zapiec w piekarniku przez 5-6 minut.
 - Pod ser lub na wierzch można położyć ulubione dodatki: bekon, salami, pomidora, siekane zioła.
 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw