Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami

Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami
Autor: Shutterstock Tosty francuskie doskonale smakują ze świeżymi sezonowymi owocami
łatwy
25 min
4

Mamy propozycję na smaczne i wyjątkowe śniadanie do zrobienia na przykład w Dniu Matki. Ale nie tylko z tej okazji warto zrobić tosty ze świeżymi owocami. Nawet „kucharz od święta” znakomicie poradzi sobie z tostami francuskimi. Dodatek mleka migdałowego, zamiast zwykłego, sprawia, że tosty francuskie mogą jeść osoby nie tolerujące laktozy.

 

 

SKŁADNIKI

  • mała chałka
  • 3 roztrzepane jajka
  • pół szklanki mleka migdałowego (lub mleka zwykłego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • mięta
  • olej kokosowy (lub masło klarowane) do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce z płaskim dnem wymieszaj roztrzepane jajka z mlekiem, solą i cynamonem.
  • Chałkę pokrój na równej grubości kromki, ok. 1,5-2cm i włóż do miski z jajkami.
  • Po chwili kromki chałki przełóż na drugą stronę tak by równomiernie nasiąkły mieszaniną.
  • Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym, aż tosty będą złociste.
  • W międzyczasie, kiedy tosty się smażą, zrób mus z garści truskawek i dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego (ilość dodanego syropu zależy od tego, jak słodkie są truskawki).
  • Resztę truskawek pokrój w plastry.
  • Gotowe tosty przełóż na talerz, polej musem truskawkowym, udekoruj truskawkami, borówkami i listkami mięty.
Monika Czerwińska-Konarska
więcej