Śniadaniowa zapiekanka idealna dla osób na diecie. Uczucie sytości pozostanie na długo
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam siłę, by przejść przez resztę doby. Warto więc upewnić się, że będzie ono pożywne i na dłuższy czas pozostawi uczucie sytości. Ten przepis sprawdzi się więc idealnie. Prosta śniadaniowa zapiekanka jest nie tylko zdrowa, ale ma w sobie całą masę białka, więc sprawdzi się dla osób na diecie.
Dietetyczne śniadanie - co potrzeba?
Zapiekanka śniadaniowa jest świetnym pomysłem na śniadanie. Zawiera wszystko, co pomoże nam przejść przez pierwszą połowę dnia. Znajdziemy w niej nabiał, zdrowy tłuszcz - z awokado - warzywa i cóż... trochę sera. Dzięki tym połączonym składnikom, pozostaniemy najedzeni przez dłuższy czas. Ta zapiekanka jest idealna nie tylko dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sprawdzi się również dla osób na diecie. A wszystko, czego do niej potrzebujemy to:
- serek wiejski
- ser tarty
- jajka
- awokado
- pomidor
- czerwona cebula
- koperek
- szczypiorek
- chilli
- słodka papryka
- czosnek
- sól
- pieprz
Wysokobiałkowa zapiekana śniadaniowa - jak zrobić?
Samo przygotowanie śniadaniowej zapiekanki nikomu nie powinno sprawić problemu. Cebulę i awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora również drobno kroimy. Szczypiorek i koperek dokładnie siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy do niego serek wiejski. Wbijamy nasze jajka i dorzucamy warzywa, awokado, zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na wierz sypiemy trochę sera tartego i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. I gotowe. Pyszna, zdrowa, szybka i prosta zapiekanka jest gotowa do jedzenia.
SKŁADNIKI
- 150 g serka wiejskiego
- 30 g sera tartego
- 3 jajka
- 0,5 awokado
- 0,5 pomidora
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 pęczka koperku
- 0,5 pęczka szczypiorku
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta płatków chilli
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Zdejmujemy skórkę z awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Siekamy szczypiorek i koperek.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
- Wrzucamy do niego serek wiejski i wbijamy jajka.
- Dodajemy pomidora, cebulę, szczypiorek, koperek, awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Posypujemy z wierzchu tartym serem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25 minut.