Śniadaniowa zapiekanka idealna dla osób na diecie. Uczucie sytości pozostanie na długo

2024-03-21
Kinga Goldstein
Śniadaniowa zapiekanka idealna dla osób na diecie. Uczucie sytości pozostanie na długo
Autor: Shutterstock.com Wysokobiałkowa zapiekanka. Idealna na diecie
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam siłę, by przejść przez resztę doby. Warto więc upewnić się, że będzie ono pożywne i na dłuższy czas pozostawi uczucie sytości. Ten przepis sprawdzi się więc idealnie. Prosta śniadaniowa zapiekanka jest nie tylko zdrowa, ale ma w sobie całą masę białka, więc sprawdzi się dla osób na diecie.

Dietetyczne śniadanie - co potrzeba?

Zapiekanka śniadaniowa jest świetnym pomysłem na śniadanie. Zawiera wszystko, co pomoże nam przejść przez pierwszą połowę dnia. Znajdziemy w niej nabiał, zdrowy tłuszcz - z awokado - warzywa i cóż... trochę sera. Dzięki tym połączonym składnikom, pozostaniemy najedzeni przez dłuższy czas. Ta zapiekanka jest idealna nie tylko dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sprawdzi się również dla osób na diecie. A wszystko, czego do niej potrzebujemy to:

  • serek wiejski
  • ser tarty
  • jajka
  • awokado
  • pomidor 
  • czerwona cebula
  • koperek
  • szczypiorek
  • chilli
  • słodka papryka
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz

Wysokobiałkowa zapiekana śniadaniowa - jak zrobić?

Samo przygotowanie śniadaniowej zapiekanki nikomu nie powinno sprawić problemu. Cebulę i awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora również drobno kroimy. Szczypiorek i koperek dokładnie siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy do niego serek wiejski. Wbijamy nasze jajka i dorzucamy warzywa, awokado, zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na wierz sypiemy trochę sera tartego i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. I gotowe.  Pyszna, zdrowa, szybka i prosta zapiekanka jest gotowa do jedzenia.

SKŁADNIKI

  • 150 g serka wiejskiego
  • 30 g sera tartego
  • 3 jajka
  • 0,5 awokado
  • 0,5 pomidora
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Zdejmujemy skórkę z awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.
  • Pomidora kroimy w kostkę.
  • Siekamy szczypiorek i koperek.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
  • Wrzucamy do niego serek wiejski i wbijamy jajka.
  • Dodajemy pomidora, cebulę, szczypiorek, koperek, awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Posypujemy z wierzchu tartym serem.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25 minut.
śniadanie na diecie
Kinga Goldstein