Śniadanie mistrzów z jednej patelni. Przygotowanie nie zajmie nawet 15 minut

Śniadanie mistrzów z jednej patelni. Przygotowanie nie zajmie nawet 15 minut
Autor: Shutterstock.com Śniadanie mistrzów z jednej patelni. Przygotowanie nie zajmie nawet 15 minut
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Idealnie połączenie smaków, które sprawi, że nasze śniadanie będzie zachwycać. Prosta do przygotowania "zapiekanka" łączy ze sobą proste składniki i jest niezwykle odżywcza i treściwa. To prawdziwa definicja "śniadania mistrzów".

Prosty i szybki sposób na śniadanie. To zachwyci niejedną osobę

Przepyszne i niecodzienne śniadanie, które może przygotować w całości na jednej patelni? To nic trudnego. Samo przygotowanie tego dania nie zajmie nam więcej niż kilka minut. Jest ona niezwykle pożywna, a przy okazji bardzo smaczna. Co więcej, można ją przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy wcześniej przygotować i podsmażyć wszystkie składniki z wyjątkiem jajek. Następnie po prostu podgrzewamy na patelni i dodajemy jajka.

Co najważniejsze, tym śniadaniem naje się więcej niż jedna osoba. Ba nawet trzy czy cztery będą się mogły nim spokojnie nasycić. Jest więc ono idealne dla całej rodziny, a nie wymaga dużego nakładu pracy.

Modyfikuj do woli. To śniadanie jest elastyczne

Warto wiedzieć, że ten przepis jest naprawdę elastyczny i można go modyfikować w zależności od naszych preferencji czy chociażby pory roku. Wystarczy na przykład, że odejmiemy boczek z przepisu i będziemy mieli wspaniałą śniadaniową zapiekankę wegetariańską.

Możemy również dodać większą ilość jajek, choć wtedy musimy się przygotować, że będzie przypadała mniejsza ilość farszu na jajko. Warto również dorzucić trochę sera, świetnie sprawdzi się tarty parmezan.

SKŁADNIKI

  • 4 plasterki boczku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży batat
  • 2 garście jarmużu
  • 1/4 łyżeczki kminki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Boczek kroimy i podsmażamy, aż będzie chrupiący.
  • Wyciągamy go z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy.
  • Na patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czerwoną paprykę.
  • Smażymy około minuty.
  • DOdajemy pokrojonego w kostkę batata i przyprawy.
  • Podsmażamy 10-12 minut, cały czas mieszając.
  • Na ostatnie 5 minut przykrywamy patelnie, by ziemniaki zmiękły.
  • Dodajemy z powrotem boczek.
  • Wrzucamy jarmuż i mieszamy, aż do zwiędnięcia.
  • Robimy 4 wgłębienia w naszym "farszu".
  • Wbijamy jajko do każdego z nich i przykrywamy.
  • Kiedy jajka będą takie jak lubimy, przyprawiamy i posypujemy szczypiorkiem.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej