Racuszki z serka homogenizowanego i dyni. Za to śniadanie podziękuje ci cała rodzina
2024-09-23
łatwy
25 min
4
Dieta wegańska
Delikatne racuszki z serka homogenizowanego i dyni to zdrowa dawka białka, węglowodanów i roślinnego błonnika, sowicie "doprawionego" witaminą A. Polecam na dobry początek dnia.
Racuszki mogą być bardziej puszyste, gdy oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do ciasta, a z białek ubić sztywną pianę i na koniec, tuż przed smażeniem delikatnie zmieszać ją z ciastem.
Racuszki można też przygotować w wersji wytrawnej, zamieniając cukier na pieprz i gałkę muszkatołową, a zamiast rodzynek dodając pokrojoną drobno zieleninę i np. trochę pokrojonej w kostkę papryki.
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne nasze przepisy na placki na słodko
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie serka homogenizowanego
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 25 dag dyni
- sól, 2 łyżki cukru pudru
- garść rodzynek i łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną dynię rozgotować z minimalną ilością wody. Rozetrzeć i wystudzić.
- Do miseczki włożyć serek, wystudzoną dynię, cukier, jajka, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać łyżkę bułki tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!