Racuszki z serka homogenizowanego i dyni. Za to śniadanie podziękuje ci cała rodzina

Racuszki z serka homogenizowanego i dyni. Za to śniadanie podziękuje ci cała rodzina
Autor: Shutterstock Te pyszne racuszki warto przygotować na jesienne śniadanie
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Delikatne racuszki z serka homogenizowanego i dyni to zdrowa dawka białka, węglowodanów i roślinnego błonnika, sowicie "doprawionego" witaminą A. Polecam na dobry początek dnia.

Racuszki mogą być bardziej puszyste, gdy oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do ciasta, a z białek ubić sztywną pianę i na koniec, tuż przed smażeniem delikatnie zmieszać ją z ciastem.

Racuszki można też przygotować w wersji wytrawnej, zamieniając cukier na pieprz i gałkę muszkatołową, a zamiast rodzynek dodając pokrojoną drobno zieleninę i np. trochę pokrojonej w kostkę papryki.

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie inne nasze przepisy na placki na słodko

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 25 dag dyni
  • sól, 2 łyżki cukru pudru
  • garść rodzynek i łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną dynię rozgotować z minimalną ilością wody. Rozetrzeć i wystudzić.
  • Do miseczki włożyć serek, wystudzoną dynię, cukier, jajka, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
  • Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać łyżkę bułki tartej.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej