Quiche z tortilli to ekspresowy pomysł na śniadanie. Wystarczy kilka składników

Quiche z tortilli to ekspresowy pomysł na śniadanie. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Quiche z tortilli to ekspresowy pomysł na śniadanie. Wystarczy kilka składników
łatwy
10 min
1

Dieta wegetariańska

Pyszny, prosty i pełen białka quiche śniadaniowy. To przepyszne danie nasyci nas na cały dzień, przy okazji świetnie smakując. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się prostym śniadaniem. 

Pyszne i proste śniadanie. Wystarczy kilka składników

Pyszny i prosty quiche, który przygotujemy zaledwie w kilka minut, to świetny sposób na śniadanie, lunch czy kolację na ciepło. Wystarczy zaledwie kilka minut i proste składniki, by przygotować ten naprawdę wartościowy posiłek. 

Przepis ten cieszy się ogromną popularnością na TikToku, jednak @gqjordannutrition wyniosła go na całkowicie nowy poziom. Jest ona specjalistką, która wyszukuje popularnych przepisów i sprawdza, czy rzeczywiście warto je robić. Dodatkowo często również wzbogaca przepisy, by były jeszcze lepsze dla naszego zdrowia.

Czy warto spróbować tego quiche? Odpowiedź jest jasna

Na przykład, jak możemy się dowiedzieć, nasz quiche, będzie miał 529 kcal, 32 gramy białka i aż 8 g błonnika. Daje nam to wspaniały, zrównoważony posiłek, który przygotujemy w kilka chwil, a za to smakuje wspaniale.

Jeśli więc szukasz smacznego i prostego pomysły na śniadanie lub lunch czy kolację, to danie z pewnością warte jest wypróbowania. Nie ma tu nic wymyślnego, a dostarczymy sobie białka i błonnika, które będą świetnym paliwem na resztę dnia.

SKŁADNIKI

  • 1 tortilla (najlepiej proteinowa lub pełnoziarnista)
  • 3 jajka
  • 45 g fety
  • 40 g szpinaku
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Niewielkie, okrągłe naczynie żaroodporne lub blachę wykładamy tortillą.
  • Szpinak i szczypiorek siekamy, pomidorki kroimy, a jajka dokładnie rozbijamy.
  • Na tortillę układamy szpinak i wylewamy na niego jajka.
  • Dodajemy pokruszoną fetę, pomidorki i szczypiorem.
  • Doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.
  • Pieczemy około 20 minut.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej