Pudding z croissantów. Zabójczo smaczny pomysł na słodkie śniadanie
2023-01-23
łatwy
40 min
4
Jak wykorzystać czerstwe rogaliki? Nie pierwszej świeżości croissanty sprawdzą się w wielu rożnych potrawach, ale na początek warto wybrać ten przepis na pyszny pudding. To pomysł na śniadanie na ciepło lub słodką kolację. Zobaczcie, co zrobić z suchych croissantów.
Jak zrobić pudding z croissantów?
Porwane rogaliki należy wymieszać z masą z jajek, szczypty soli i cukru pudru. Następnie przekłada się je do kokilek lub formy, posypuje cukrem trzcinowym i zapieka przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po lekkim ostygnięciu można rozkoszować się smakiem wybornego puddingu.
Przepis na pudding z croissantów
- To łatwy przepis, dzięki któremu czerstwe croissanty otrzymają drugie życie i nie skończą w śmietniku.
- Pudding robi się szybko. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a pieczenie tylko 18 minut.
- Na liście składników są produkty łatwo dostępne oraz takie, które zawsze są w domu.
- Pudding można upiec w kokilkach lub większej formie.
- Pudding można wzbogacić, dodając inne suszone owoce jak żurawinę, morele czy daktyle.
- Smak dania podkręcą posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pekany czy migały.
- Pudding podaje się jeszcze lekko ciepły. Serwuje się go z miodem, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
- Idealnym uzupełnieniem dania są świeże i słodkie owoce.
- Do puddingu można też podać lody w ulubionym smaku. W takiej wersji stanie się oryginalnym deserem w duchu zero waste.
SKŁADNIKI
- 3 czerstwe croissanty
- 3 duże jaja
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski i ubić z cukrem pudrem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym.
- Croissanty porwać dłońmi na mniejsze kawałki i przełożyć do jajek. Wsypać rodzynki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Kokilki lub formę do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć rogaliki i posypać cukrem trzcinowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 18 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać z dżemem, miodem lub bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Śniadanie na diecie