Pudding z croissantów. Zabójczo smaczny pomysł na słodkie śniadanie

pudding z croissantów
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Jak wykorzystać czerstwe rogaliki? Nie pierwszej świeżości croissanty sprawdzą się w wielu rożnych potrawach, ale na początek warto wybrać ten przepis na pyszny pudding. To pomysł na śniadanie na ciepło lub słodką kolację. Zobaczcie, co zrobić z suchych croissantów.

Jak zrobić pudding z croissantów?

Porwane rogaliki należy wymieszać z masą z jajek, szczypty soli i cukru pudru. Następnie przekłada się je do kokilek lub formy, posypuje cukrem trzcinowym i zapieka przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po lekkim ostygnięciu można rozkoszować się smakiem wybornego puddingu.

Przepis na pudding z croissantów

  • To łatwy przepis, dzięki któremu czerstwe croissanty otrzymają drugie życie i nie skończą w śmietniku.
  • Pudding robi się szybko. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a pieczenie tylko 18 minut.
  • Na liście składników są produkty łatwo dostępne oraz takie, które zawsze są w domu.
  • Pudding można upiec w kokilkach lub większej formie.
  • Pudding można wzbogacić, dodając inne suszone owoce jak żurawinę, morele czy daktyle.
  • Smak dania podkręcą posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pekany czy migały.
  • Pudding podaje się jeszcze lekko ciepły. Serwuje się go z miodem, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
  • Idealnym uzupełnieniem dania są świeże i słodkie owoce.
  • Do puddingu można też podać lody w ulubionym smaku. W takiej wersji stanie się oryginalnym deserem w duchu zero waste.

SKŁADNIKI

  • 3 czerstwe croissanty
  • 3 duże jaja
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski i ubić z cukrem pudrem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym.
  • Croissanty porwać dłońmi na mniejsze kawałki i przełożyć do jajek. Wsypać rodzynki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Kokilki lub formę do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć rogaliki i posypać cukrem trzcinowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 18 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać z dżemem, miodem lub bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Śniadanie na diecie
Anna Szulc-Górska
więcej