Puchate bułeczki twarogowe - pyszny patent na śniadanie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Puchate bułeczki twarogowe to najlepsze weekendowe śniadanie. Smakują obłędnie zarówno same, jak i z dodatkami. Można posmarować je masłem, dżemem lub miodem, dzieciaki uwielbiają je z jadać z czekoladowym kremem. Świetne do porannej kawy, herbaty lub szklanki mleka.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki rozdrobnionego twarogu lub serka wiejskiego
- 4 jajka
- 1/2 pakowania cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 1/2 łyżeczki octu
- 4 szklanki mąki
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Wyrobić blenderem lub mikserem na jednolitą masę.
- Sodę wymieszaj z octem i dodaj do masy twarogowej. NA koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto uformuj w podłużny wałek i podziel go na 24 kawałki, uformuj nieduże, okrągłe bułeczki.
- Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
- Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 25 minut.
Beszamel - lukier, który nie spływa