Przepis na śniadanie: tosty zapiekane z boczkiem i cebulą
2022-04-05
łatwy
15 min
4
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego polecam Ci, ten łatwy przepis na udany początek. Te tosty zrobisz szybko. I to od razu dla 4 osób. Chrupiące i pożywne tosty będą smakowały całej rodzinie. Można je także przygotować jako dodatek do zupy na szybki południowy posiłek. Wypróbuj koniecznie!
SKŁADNIKI
- 1 cebula, drobno posiekana
- 200 g śmietany 18%
- 100 g parzonego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 150 g sera żółtego, startego na tarce o dużych otworach
- sól pieprz
- 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego lub innego pieczywa
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do śmietany dodaj drobno pokrojoną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i starty ser. Wymieszaj.
- Przygotowaną mase śmietanową przypraw solą i pieprzem.
- Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdej kromce rozsmaruj porcję śmietanowego kremu.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C (grzanie góra/dół) w nagrzanym piekarniku.
- Udekoruj świeża natką pietruszki. Podawaj póki gorące.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie