Przepis na śniadanie: tosty zapiekane z boczkiem i cebulą

Przepis na śniadanie: tosty zapiekane z boczkiem i cebulą
Autor: Shutterstock.com Tosty z pełnoziarnistego chleba zapieczone z boczkiem, cebulą i serem
łatwy
15 min
4

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego polecam Ci, ten łatwy przepis na udany początek. Te tosty zrobisz szybko. I to od razu dla 4 osób. Chrupiące i pożywne tosty będą smakowały całej rodzinie. Można je także przygotować jako dodatek do zupy na szybki południowy posiłek. Wypróbuj koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g parzonego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 150 g sera żółtego, startego na tarce o dużych otworach
  • sól pieprz
  • 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego lub innego pieczywa
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do śmietany dodaj drobno pokrojoną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i starty ser. Wymieszaj.
  • Przygotowaną mase śmietanową przypraw solą i pieprzem. 
  • Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Na każdej kromce rozsmaruj porcję śmietanowego kremu. 
  • Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C (grzanie góra/dół) w nagrzanym piekarniku.
  • Udekoruj świeża natką pietruszki. Podawaj póki gorące.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Zobacz GALERIĘ co jedzą gwiazdy kina i telewizji:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej