Placuszki z jabłkami - przepis na szybkie placki na kefirze

Placuszki z jabłkami
Autor: Shutterstock Placuszki z jabłkami to smaczny sposób na ciepłe śniadanie.
łatwy
25 min
4

Szybkie placuszki z jabłkami to świetna ciepła przekąska dla dzieci i dorosłych. Ciasto do placków przygotowane na kefirze jest lekkie i niezbyt gęste. Zamiast kefiru można użyć maślanki, jogurtu lub śmietany, modyfikując wtedy ilościami tak, aby ostatecznie otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany.

Placuszki z jabłkami to jeden z tych smaków, które z sentymentem wspominamy z dzieciństwa. W wakacyjne poranki babcia niemal co drugi dzień witała nas porcją pysznych placuszków, zazwyczaj przygotowywanych z ciasta na bazie zsiadłego mleka. Teraz przygotowujemy je rzadziej, ale to nadal pyszne śniadanie, które lubią niemal wszyscy. Brak zsiadłego mleka nie stanowi problemu, bo placki można zrobić na kefirze lub innym sfermentowanym produkcie mlecznym. Do tego trochę maki i jabłka lub inne owoce, nieco pracy i pyszne placuszki gotowe.

Z czym podawać placuszki z jabłkami?

Placuszki z jablakmi są bardzo smaczne same, ale jeśli chcemy urozmaicić śniadanie można je:

  • posypać cukrem, cukrem waniliowym lub cukrem pudrem
  • posypać mieszanką cukru pudru i mielonego cynamonu lub mielonych goździków
  • polać miodem, syropem klonowym lub imbirowym
  • skropić delikatnie sokiem z cytryny
  • podać z kleksem kwaśniej śmietany i cukrem
  • podać z bitą śmietaną i owocami

Przepis na placuszki z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, zmiksować z kefirem i jajkami. Gdyby ciasto wyszło za gęste można dolać odrobine wody lub jeszcze lepiej wody gazowanej.
  • Jabłka umyć, obrać i pokroić na nieduże i niezbyt grube kawałki, ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszać ciasto z jabłkami, alby owoce rozłożyły się w masie w miarę równomiernie.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką niezbyt gęsto nieduże porcje ciasta formując placuszki.
  • Smażyć do zrumienienia z obu stron. Zdjąć z patelnie, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak mąka do czego?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej