Placki ze śliwkami: przepis na ciepłe śniadanie lub deser
Dieta wegetariańska
Przygotuj na śniadanie coś smacznego, nie zadowalając się tylko i wyłącznie kanapkami. Polecamy smaczne placki, które wyśmienicie smakują prawie z każdymi owocami. W tej wersji wykorzystujemy śliwki węgierki.
Placki na słodko świetnie komponują się z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Najbardziej powszechne to racuchy z jabłkami, ale równie smaczne są te z truskawkami, jagodami czy na słono: z cukinią lub marchewką. Dodatek zsiadłego mleka sprawi, że będą puszyste i chrupiące. W sezonie na śliwki warto przygotować placki z węgierkami. To idealne śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Możesz też takie placki podać na podwieczorek - na pewno zasmakują każdemu.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z naszymi najlepszymi przepisami na naleśniki
SKŁADNIKI
- 500 g śliwek węgierek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- 500 ml zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- cukier puder
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztrzepane jajka dodać do mleka i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie wymieszać. Dodać umyte, wydrylowane i pokrojone śliwki.
- Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia. Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki, należy ją za każdym razem moczyć w zimnej wodzie.
- Przed podaniem posypać placki cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. W wersji dla łasuchów placki proponujemy podawać z bitą śmietaną lub lodami.