Pieczony omlet szarlotkowy - przepis na oryginalny omlet z jabłkami
2020-08-05
łatwy
10 min
4
Przepyszny omlet szarlotkowy jest zdrowszy niż klasyczny omlet - dzięki dodatkowi jabłka oraz faktowi, że pieczemy go bez dodatku tłuszczu, a nie smażymy. Idealny na deser lub lunch, umożliwia wykorzystanie nadmiaru jabłek.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 duże jajko
- 150 g odcedzonego serka wiejskiego
- 35 g mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnie jabłko
- cynamon
- rodzynki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.
- Serek wiejski miksujemy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
- Do ubitej masy wsypujemy rodzynki i dodajemy jabłko, mieszamy łyżką.
- Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni - można sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.
Jajka – zdrowie w skorupce