Patelnia rozmaitości - pyszne danie na każda kieszeń

2021-03-29
Patelnia rozmaitości -
Autor: Shutterstock Patelnia rozmaitości to pomysł na oszczędne danie.
łatwy
30 min
4

Patelnia rozmaitości to danie na każda kieszeń, bo do przygotowania dania można użyć tego, co akurat mamy w lodówce. To także świetny sposób na zagospodarowanie resztek. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 250 g pieczarek
  • 750 g ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Pory umyć, pokroić w krążki i obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić na pół, ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Boczek wysmażyć na suchej patelni, zdjąć skwarki.
  • Do tłuszczu z boczku dodać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć 20 minut. Po 10 minutach dodać pieczarki,a  na 5 minut przed końcem smażenia pory i skwarki. Doprawić solą i piperzem.
  • Oddzielnie usmażyć jajka sadzone, ułożyć je na warzywach.