Patelnia rozmaitości - pyszne danie na każda kieszeń
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Patelnia rozmaitości to danie na każda kieszeń, bo do przygotowania dania można użyć tego, co akurat mamy w lodówce. To także świetny sposób na zagospodarowanie resztek. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 50 g wędzonego boczku
- 2 pory
- 250 g pieczarek
- 750 g ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Pory umyć, pokroić w krążki i obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić.
- Pieczarki oczyścić i pokroić na pół, ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Boczek wysmażyć na suchej patelni, zdjąć skwarki.
- Do tłuszczu z boczku dodać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć 20 minut. Po 10 minutach dodać pieczarki,a na 5 minut przed końcem smażenia pory i skwarki. Doprawić solą i piperzem.
- Oddzielnie usmażyć jajka sadzone, ułożyć je na warzywach.