Omlet sufletowy: niesamowicie prosty i efektowny sycący posiłek
Omlet sufletowy to niesamowicie prosty i efektowny, a przy tym sycący posiłek. Puszystość tego omletu zachwyca nas niezmiernie. Można go podać na 1001 sposobów. Na śniadanie ze szczypiorkiem lub skwarkami boczku. Na obiad najlepszy jest z sosem grzybowym. Przepis na sos znajdziecie poniżej. Zachęcam Was do wypróbowania tego pysznego przepis na puszysty omlet sufletowy - jedyny w swoim rodzaju!
Omlet sufletowy
Omlet z pianą białkową nie jest oczywiście czymś nowym. Ale oddzielenie masy żółtkowej od białkowej czyni z omletu sufletowego zupełnie nową jakość smaku i tekstury. Koniecznie spróbujcie. Możecie go podać ze szczypiorkiem, paskami smażonego bekonu lub sosem grzybowym. Polecamy szczególnie sos pieczarkowy ze śmietaną.
Jeśli lubicie omlet i cenicie jego nieskomplikowaną naturę to koniecznie spróbujcie Klasyczny omlet: jak zrobić lub wypróbujcie 1 z 15 przepisów ze zbioru Omlet na otuchę! 15 najlepszych przepisów na omlet naturalny
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka posolić i popieprzyć do smaku, rozkłócić za pomocą widelca.
- Białka posolić i ubić na sztywną pianę.
- Na patelni rozgrzać masło. Na gorące masło wylać masę żółtkową, na nią wylać ubitą pianę.
- Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu przez 4-6 minut.
- Złożyć na pół i przekroić na 2 porcje.
- Tak przygotowany omlet można podać z sosem grzybowym lub pomidorowym oraz duszonymi lub świeżymi warzywami.