Omlet sufletowy: niesamowicie prosty i efektowny sycący posiłek

Omlet sufletowy, dwuwarstwowy
Autor: Shutterstock Omlet z sosem śmietanowo-pieczarkowym to sycący i pyszny posiłek
łatwy
15 min
4

Omlet sufletowy to niesamowicie prosty i efektowny, a przy tym sycący posiłek. Puszystość tego omletu zachwyca nas niezmiernie. Można go podać na 1001 sposobów. Na śniadanie ze szczypiorkiem lub skwarkami boczku. Na obiad najlepszy jest z sosem grzybowym. Przepis na sos znajdziecie poniżej. Zachęcam Was do wypróbowania tego pysznego przepis na puszysty omlet sufletowy - jedyny w swoim rodzaju! 

Omlet sufletowy

Omlet z pianą białkową nie jest oczywiście czymś nowym. Ale oddzielenie masy żółtkowej od białkowej czyni z omletu sufletowego zupełnie nową jakość smaku i tekstury. Koniecznie spróbujcie. Możecie go podać ze szczypiorkiem, paskami smażonego bekonu lub sosem grzybowym. Polecamy szczególnie sos pieczarkowy ze śmietaną.

Jeśli lubicie omlet i cenicie jego nieskomplikowaną naturę to koniecznie spróbujcie Klasyczny omlet: jak zrobić  lub wypróbujcie 1 z 15 przepisów ze zbioru Omlet na otuchę! 15 najlepszych przepisów na omlet naturalny

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka posolić i popieprzyć do smaku, rozkłócić za pomocą widelca.
  • Białka posolić i ubić na sztywną pianę.
  • Na patelni rozgrzać masło. Na gorące masło wylać masę żółtkową, na nią wylać ubitą pianę. 
  • Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu przez 4-6 minut.
  • Złożyć na pół i przekroić na 2 porcje.
  • Tak przygotowany omlet można podać z sosem grzybowym lub pomidorowym oraz duszonymi lub świeżymi warzywami. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej