Omlet na przekąskę: rolada z tuńczykiem

Tuńczyk
Autor: Shutterstock Tuńczyk jest uniwersalny i pasuje do wszystkiego, także do omletów
łatwy
20 min
4

Przepis na omlet tuńczykiem inny niż zwykle. Tym razem proponujemy omlet z nadzieniem z tuńczyka  i anchois podawany w formie rolady. Można go serwować jako przekąskę na zimno albo na ciepło na lunch czy na kolację. Oto przepis!

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 4 łyżki zimnej wody
  • łyżka mąki
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g sera typu feta
  • 4 fileciki anchois
  • łyżka kaparów
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka roztrzep z wodą i mąką, przypraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wlej masę jajeczną, równomiernie rozprowadź. Smaż 5-6 minut na średnim ogniu, aż wierzch się lekko zetnie, przykryj i dosmaż na małym ogniu 3 minuty.
  • Omlet zsuń na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu i przełóż na folię spożywczą. 
  • Tuńczyka osącz z zalewy, zmiksuj z serem, anchois i posiekaną natką. Dodaj kapary, przypraw pieprzem.
  • Masę wyłóż na omlet, zwiń w rulon, pomagając sobie folią. Ciasno owiń folią, włóż do lodówki na 2 godziny.
  • Przez podaniem wyjmij roladę z folii i pokrój na plastry.
Joanna Anczura
więcej