Nocny tost na słodko-słono. Zrób wieczorem, a wstaniesz, nie mogąc doczekać się śniadania

Nocny tost na słodko-słono
Autor: Shutterstock Nocny tost na słodko-słono przygotowuje się wieczorem, a rano podpieka w piekarniku.
łatwy
30 min
6

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień, przygotuj się do niego wieczorem. Nocny tost trzeba zrobić pod koniec dnia, aby potem mógł spokojnie przez całą noc leżakować w aromatycznej śmietance i nasiąknął nią po brzegi. Potem wystarczy posmarować go maślana pasta z przyprawami i orzechami i podpiec na rumiano w piekarniku. Ten zapach wciągnie z łóżka nawet największych śpiochów.

Galeria: Drugie śniadanie do szkoły - co zamiast chipsów, słodyczy i słodkich bułek?

SKŁADNIKI

  • 1 chałka
  • 8 jajek
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oraz:
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka orzechów (pecan, włoskie, laskowe)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chałkę, najlepiej czerstwą, pokroić na kromki o grubości ok 2 cm.
  • Naczynie do zapiekania spryskać olejem i użyć w niej kromki chałki w rzędach, tak aby kawałki nachodziły nieco na siebie.
  • W dużej misce rozkłóć dokładnie jajka z mlekiem i śmietaną. Dodaj cukier i przyprawy, mieszaj aż cukier się rozpuści.
  • Roztworem zalej chałkę, przykryj naczynie delikatnie folią i wstaw do lodówki na noc.
  • Rano nagrzej piekarnik do 170 st. C.
  • W naczyniu utrzyj masło z cukrem, cynamonem i gałką na pastę. Dodaj drobno posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Pasta posmaruj wierzch wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut.
  • Śniadanie podawaj udekorowane owocami i skropione syropem klonowym lub miodem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej