Nocny tost na słodko-słono. Zrób wieczorem, a wstaniesz, nie mogąc doczekać się śniadania
2023-01-24
łatwy
30 min
6
Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień, przygotuj się do niego wieczorem. Nocny tost trzeba zrobić pod koniec dnia, aby potem mógł spokojnie przez całą noc leżakować w aromatycznej śmietance i nasiąknął nią po brzegi. Potem wystarczy posmarować go maślana pasta z przyprawami i orzechami i podpiec na rumiano w piekarniku. Ten zapach wciągnie z łóżka nawet największych śpiochów.
Galeria: Drugie śniadanie do szkoły - co zamiast chipsów, słodyczy i słodkich bułek?
SKŁADNIKI
- 1 chałka
- 8 jajek
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 szklanka pełnego mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- oraz:
- 1 kostka miękkiego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka orzechów (pecan, włoskie, laskowe)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chałkę, najlepiej czerstwą, pokroić na kromki o grubości ok 2 cm.
- Naczynie do zapiekania spryskać olejem i użyć w niej kromki chałki w rzędach, tak aby kawałki nachodziły nieco na siebie.
- W dużej misce rozkłóć dokładnie jajka z mlekiem i śmietaną. Dodaj cukier i przyprawy, mieszaj aż cukier się rozpuści.
- Roztworem zalej chałkę, przykryj naczynie delikatnie folią i wstaw do lodówki na noc.
- Rano nagrzej piekarnik do 170 st. C.
- W naczyniu utrzyj masło z cukrem, cynamonem i gałką na pastę. Dodaj drobno posiekane orzechy i wymieszaj.
- Pasta posmaruj wierzch wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut.
- Śniadanie podawaj udekorowane owocami i skropione syropem klonowym lub miodem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!