Niebiańska zapiekanka z croissantów i owoców - idealna na letnie śniadanie
2021-06-24
łatwy
15 min
4
Zapiekanka z croissantów i owoców to danie absolutnie pyszne - smakuje jeszcze lepiej niż french toast z owocami, nie jest też tak ciężkostrawne jak smażone na maśle tosty. Proste do przygotowania, pozwala na wykorzystanie lekko czerstwych croissantów, świeżych lub mrożonych owoców. Nieskomplikowanie pyszne danie, które zachwyca smakiem.
SKŁADNIKI
- 3-4 duże croissanty porwane na małe kawałki
- szklanka owoców jagodowych - świeżych lub mrożonych
- 1 szklanka kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1/2 do 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC.
- Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Wrzuć do niego kawałki croissantów i owoce, wymieszaj
- Serek, jajka, cukier, wanilię i mleko zmiksuj na gładką masę. Zalej nią rogaliki w owocami, odstaw na 20 minut.
- Zapiekaj w piekarniku do zrumienienia wierzchu, podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?