Niebiańska zapiekanka z croissantów i owoców - idealna na letnie śniadanie

Niebiańska zapiekanka z croissantów i owoców - idealna na letnie śniadanie
Autor: Shutterstock Wierzch zapiekanki możesz posypać płatkami migdałów - w wersji bardziej luksusowej i zdrowej
łatwy
15 min
4

Zapiekanka z croissantów i owoców to danie absolutnie pyszne - smakuje jeszcze lepiej niż french toast z owocami, nie jest  też tak ciężkostrawne jak smażone na maśle tosty. Proste do przygotowania, pozwala na wykorzystanie lekko czerstwych croissantów, świeżych lub mrożonych owoców. Nieskomplikowanie pyszne danie, które zachwyca smakiem.

SKŁADNIKI

  • 3-4 duże croissanty porwane na małe kawałki
  • szklanka owoców jagodowych - świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1/2 do 2/3  szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC.
  • Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Wrzuć do niego kawałki  croissantów i owoce, wymieszaj
  • Serek, jajka, cukier, wanilię i mleko zmiksuj na gładką masę. Zalej nią rogaliki w owocami, odstaw na 20 minut.
  • Zapiekaj w piekarniku do zrumienienia wierzchu, podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej