Moja rodzina domaga się tej owsianki co drugi dzień. Robię ją w kilka minut

Dieta wegetariańska
Taka owsianka to prawdziwa gratka. Nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo wartościowa. Wystarczy spróbować jej raz, by już na zawsze pozostała w naszej pamięci. Co więcej, nie narobimy się po łokcie przygotowując ją. Jak więc zrobić owsiankę z karmelizowanymi bananami?
Owsianka, jakiej jeszcze nie próbowaliście. Wystarczy kilka minut
Owsianka z karmelizowanym bananem to świetny sposób na smaczne i wartościowe śniadanie. Jej przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobie, która do gotowania ma "dwie lewe ręce". Wystarczy bowiem kilka kroków, by cieszyć się ciekawym i bardzo smacznym posiłkiem.
Ta owsianka zasmakuje nawet osobom, które zazwyczaj nie przepadają za tym daniem. Jak wiadomo sposobów na przygotowywanie owsianki jest całe mnóstwo, ten jednak nadaje jej ciekawego smaku i charakteru. Co więcej, dla osób z nietolerancją laktozy wystarczy tylko lekko zmodyfikować ten przepis. Trzeba tylko zamienić mleko na napój roślinny i gotowe.
Można ją dowolnie modyfikować. Dodaj co chcesz
Co więcej, choć sama nazwa przepisu mówi, że jest to owsianka z karmelizowanymi bananami, nie oznacza to, że musimy się ograniczyć wyłącznie do tych owoców. Sprawdzą się tu bowiem również jabłka, kiwi, winogrona czy truskawki. Poeksperymentować można również z orzechami. Nie muszą to być migdały a na przykład orzechy włoskie czy laskowe.
Do naszej owsianki można również dodać siemię lniane, chia czy kakao, dla jeszcze ciekawszego smaku. Wszystko zależy od tego, na co mamy akurat ochotę.
SKŁADNIKI
- 125 gram płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki migdałów
- szczypta soli
- 1 banan
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy.
- Dodajemy sól, cynamon i płatki owsiane.
- Gotujemy kilka minut, aż do zgęstnienia owsianki.
- W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
- Banana obieramy oraz kroimy wzdłuż na plasterki.
- Smażymy banany po kilka minut z każdej strony.
- Posiekane orzechy podprażamy na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Owsiankę dosładzamy miodem.
- Kładziemy banany i orzechy.