Moja rodzina domaga się tej owsianki co drugi dzień. Robię ją w kilka minut

Moja rodzina domaga się tej owsianki co drugi dzień. Robię ją w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Moja rodzina domaga się tej owsianki co drugi dzień. Robię ją w kilka minut
łatwy
10 min
1

Dieta wegetariańska

Taka owsianka to prawdziwa gratka. Nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo wartościowa. Wystarczy spróbować jej raz, by już na zawsze pozostała w naszej pamięci. Co więcej, nie narobimy się po łokcie przygotowując ją. Jak więc zrobić owsiankę z karmelizowanymi bananami?

Owsianka, jakiej jeszcze nie próbowaliście. Wystarczy kilka minut

Owsianka z karmelizowanym bananem to świetny sposób na smaczne i wartościowe śniadanie. Jej przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobie, która do gotowania ma "dwie lewe ręce". Wystarczy bowiem kilka kroków, by cieszyć się ciekawym i bardzo smacznym posiłkiem.

Ta owsianka zasmakuje nawet osobom, które zazwyczaj nie przepadają za tym daniem. Jak wiadomo sposobów na przygotowywanie owsianki jest całe mnóstwo, ten jednak nadaje jej ciekawego smaku i charakteru. Co więcej, dla osób z nietolerancją laktozy wystarczy tylko lekko zmodyfikować ten przepis. Trzeba tylko zamienić mleko na napój roślinny i gotowe.

Można ją dowolnie modyfikować. Dodaj co chcesz

Co więcej, choć sama nazwa przepisu mówi, że jest to owsianka z karmelizowanymi bananami, nie oznacza to, że musimy się ograniczyć wyłącznie do tych owoców. Sprawdzą się tu bowiem również jabłka, kiwi, winogrona czy truskawki. Poeksperymentować można również z orzechami. Nie muszą to być migdały a na przykład orzechy włoskie czy laskowe.

Do naszej owsianki można również dodać siemię lniane, chia czy kakao, dla jeszcze ciekawszego smaku. Wszystko zależy od tego, na co mamy akurat ochotę.

SKŁADNIKI

  • 125 gram płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki migdałów
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy.
  • Dodajemy sól, cynamon i płatki owsiane.
  • Gotujemy kilka minut, aż do zgęstnienia owsianki.
  • W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
  • Banana obieramy oraz kroimy wzdłuż na plasterki.
  • Smażymy banany po kilka minut z każdej strony.
  • Posiekane orzechy podprażamy na suchej patelni, aż się zarumienią.
  • Owsiankę dosładzamy miodem.
  • Kładziemy banany i orzechy.
W formie: Płatki owsiane
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej