Modne płatki pankejkowe - mini pankejki idealne na weekendowe śniadanie!

Modne płatki pankejkowe - idealne na weekendowe śniadanie!
Autor: Shutterstock Do przygotowania tego dania przyda się specjalna patelnia z małymi wgłębieniami, jeśli jednak jej nie mamy, możemy spróbować nakładać ciasto na patelnię łyżką do zupy
łatwy
35 min
4

Płatki pankejkowe to modne danie śniadaniowe, które jest  innowacyjne pod względem formy. Zamiast tradycyjnych sporych placków smaży się dużo mini placuszków i podaje je w miseczce jak płatki.

Mini pankejki czyli modne płatki pankejkowe są proste do przygotowania, najbardziej czasochłonną czynnością jest  ich smażenie. Dlatego by ją uprościć warto zaopatrzyć się w patelnię z małymi licznymi wgłębieniami. Takie placuszki podaje się w miseczce, jak płatki śniadaniowe, z dodatkiem owoców, jogurtu lub miodu, syropu klonowego - zgodnie z własnymi upodobaniami.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie na specjalnej patelni do smażenia małych placuszków rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron, na złoto.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej