Modne płatki pankejkowe - mini pankejki idealne na weekendowe śniadanie!

Modne płatki pankejkowe - idealne na weekendowe śniadanie!
Autor: Shutterstock Do przygotowania tego dania przyda się specjalna patelnia z małymi wgłębieniami, jeśli jednak jej nie mamy, możemy spróbować nakładać ciasto na patelnię łyżką do zupy
łatwy
35 min
4

Płatki pankejkowe to modne danie śniadaniowe, które jest  innowacyjne pod względem formy. Zamiast tradycyjnych sporych placków smaży się dużo mini placuszków i podaje je w miseczce jak płatki.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie na specjalnej patelni do smażenia małych placuszków rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron, na złoto.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Mini pankejki czyli modne płatki pankejkowe są proste do przygotowania, najbardziej czasochłonną czynnością jest  ich smażenie. Dlatego by ją uprościć warto zaopatrzyć się w butelkę z dziobkiem. Na przykład po keczupie lub majonezie. Ciasto na pankejki należy przelać do takiej buteleczki i wyciskać na patelnię kroplami. Takie placuszki podaje się w miseczce, jak płatki śniadaniowe, z dodatkiem owoców, jogurtu lub miodu, syropu klonowego - zgodnie z własnymi upodobaniami.

NALEŚNIK - TOP 12 przepisów na naleśniki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej