Modne płatki pankejkowe - mini pankejki idealne na weekendowe śniadanie!
2022-04-04
łatwy
35 min
4
Płatki pankejkowe to modne danie śniadaniowe, które jest innowacyjne pod względem formy. Zamiast tradycyjnych sporych placków smaży się dużo mini placuszków i podaje je w miseczce jak płatki.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie na specjalnej patelni do smażenia małych placuszków rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron, na złoto.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Mini pankejki czyli modne płatki pankejkowe są proste do przygotowania, najbardziej czasochłonną czynnością jest ich smażenie. Dlatego by ją uprościć warto zaopatrzyć się w butelkę z dziobkiem. Na przykład po keczupie lub majonezie. Ciasto na pankejki należy przelać do takiej buteleczki i wyciskać na patelnię kroplami. Takie placuszki podaje się w miseczce, jak płatki śniadaniowe, z dodatkiem owoców, jogurtu lub miodu, syropu klonowego - zgodnie z własnymi upodobaniami.