Miodowy chleb owsiany: przepis bez drożdży

2021-03-29
Miodowy chleb owsiany: przepis bez drożdży
Autor: Shutterstock Chleb można posypać płatkami lub nasionami i orzechami
łatwy
30 min
4

Miodowy chleb owsiany jest pyszny. Bogaty w błonnik i zdrowy chleb z płatkami owsianymi to dobre urozmaicenie diety. Przygotowanie miodowego chleba jest łatwe. Zajmie to tylko chwilę. A potem możesz się rozkoszować odżywczym chlebem w najlepszym wydaniu!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka plus 2 łyżki zwykłych płatków owsianych
  • 1 1/3 szklanki białej mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 150 ml kefiru lub maślanki lub mleka zakwaszonego 1 łyżka soku z cytryny lub octu 5%
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 1/4 szklanki plus 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • oraz forma keksowa o wymiarach około 23x12 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę do keksów lub pasztetów posmaruj masłem lub olejem i wysyp 1 łyżką płatków owsianych. Przechyl foremkę do przodu, do tyłu i na boki, aby wszystkie ścianki foremki płatkami owsianymi. 
  • W dużej misce wymieszaj białą mąkę pełnoziarnistą, mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • W osobnej misce za pomocą widelca wymieszaj 1 szklankę owsa, kefir, jajka, olej i 1/4 szklanki miodu. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
  • Połącz mokre składniki z suchymi. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto po upieczeniu będzie twarde. Wystarczy, jak wszystko się połączy.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej formy. I wstaw do piekarnika. 
  • Piecz na środkowej półce w trybie grzania "dół", aż się ładnie zrumieni skórka  i wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie czysta. Zazwyczaj zajmuje to od 30 do 45 minut (sprawdź wykałaczką już po 30 minutach).
  • Wyjmij z piekarnika i umieść formę na ruszcie, aby chleb przestygł.
  • Gdy chleb jest jeszcze ciepły, delikatnie posmaruj wierzch bochenka 1 łyżką miodu. Posyp 1 łyżką stołową owsa. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Podawaj póki ciepły!