Łatwiutkie placuszki z parówkami lub kiełbaskami - super pomysł na ciepłe śniadanie lub lunch
2022-01-14
łatwy
20 min
4
Lubicie śniadania na ciepło? Jeśli tak, to przepis na placuszki z parówkami (lub kiełbaskami) jest właśnie dla was. Niedrogie, niekłopotliwe w przygotowaniu, a smakowite i bardzo sycące.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 parówek lub cienkich kiełbasek
- 1 mała puszka kukurydzy - opcjonalnie
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 10 dag sera żółtego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Parówki lub kiełbaski pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Kukurydzę odsączyć na sitku i przelać wrzątkiem.
- Z mleka, mąki, jajka i proszku do pieczenia przygotować ciasto - będzie przypominało ciasto na pancakes. Dodać do niego sól i pieprz, wymieszać.
- Dodać do ciasta pozostałe pokrojone składniki oraz kukurydzę i ser.
- Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z keczupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?