Łatwiutkie placuszki z parówkami lub kiełbaskami - super pomysł na ciepłe śniadanie lub lunch

Łatwiutkie placuszki z parówkami lub kiełbaskami - super pomysł na ciepłe śniadanie lub lunch
Autor: Shutterstock Te placuszki na ciepłe śniadanie dla całej rodziny zrobisz w maksymalnie 20 minut
łatwy
20 min
4

Lubicie śniadania na ciepło? Jeśli tak, to przepis na placuszki z parówkami (lub kiełbaskami) jest właśnie dla was. Niedrogie, niekłopotliwe w przygotowaniu, a smakowite i bardzo sycące.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 parówek lub cienkich kiełbasek
  • 1 mała puszka kukurydzy - opcjonalnie
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Parówki lub kiełbaski pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Kukurydzę odsączyć na sitku i przelać wrzątkiem.
  • Z mleka, mąki, jajka i proszku do pieczenia przygotować ciasto - będzie przypominało ciasto na pancakes. Dodać do niego sól i pieprz, wymieszać.
  • Dodać do ciasta pozostałe pokrojone składniki oraz kukurydzę i ser.
  • Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z keczupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej