Łatwe, tanie, zdrowe? Zobacz, jak zrobić jajka z cebulą!
2022-01-26
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Duszona cebula z jajecznicą jest łatwa w przygotowaniu, tania i do tego zdrowa! Czego będziesz potrzebować, żeby przyrządzić tę prostą i pożywną potrawę? Sprawdź, jak zrobić jajka z cebulą według naszego sprawdzonego przepisu.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek (ewentualnie) do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, przekrój na pół. Każdą połówkę cebuli pokrój na półplasterki (półtalarki).
- Masło rozpuść na patelni. Dodaj cebulę oraz szczyptę soli. Duś na średnim lub małym ogniu, aż cebula się zeszkli i zacznie się rumienić.
- Jajka wybij do miseczki i wymieszaj ze szczyptą soli. Sól rozbija proteiny i ułatwia rozkłócenie żółtka i białek.
- Masę jajeczną wylej na duszoną cebulę. Mieszaj, aż masa jajeczna się zetnie i pokryje cebulę.
- Przed podaniem oprósz zmielonym pieprzem i ewentualnie dodaj posiekany szczypiorek. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?