Łatwe, tanie, zdrowe? Zobacz, jak zrobić jajka z cebulą!

Łatwe, tanie, zdrowe? Zobacz, jak zrobić jajka z cebulą!
Autor: Shutterstock.com Duszona cebula z jajkami to najłatwiejsza i najzdrowsza jajecznica świata
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Duszona cebula z jajecznicą jest łatwa w przygotowaniu, tania i do tego zdrowa! Czego będziesz potrzebować, żeby przyrządzić tę prostą i pożywną potrawę? Sprawdź, jak zrobić jajka z cebulą według naszego sprawdzonego przepisu. 

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka 
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek (ewentualnie) do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, przekrój na pół. Każdą połówkę cebuli pokrój na półplasterki (półtalarki). 
  • Masło rozpuść na patelni. Dodaj cebulę oraz szczyptę soli. Duś na średnim lub małym ogniu, aż cebula się zeszkli i zacznie się rumienić. 
  • Jajka wybij do miseczki i wymieszaj ze szczyptą soli. Sól rozbija proteiny i ułatwia rozkłócenie żółtka i białek. 
  • Masę jajeczną wylej na duszoną cebulę. Mieszaj, aż masa jajeczna się zetnie i pokryje cebulę. 
  • Przed podaniem oprósz zmielonym pieprzem i ewentualnie dodaj posiekany szczypiorek. Podawaj z pieczywem. Smacznego! 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej