Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem to lekkie i pożywne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Wypróbuj go koniecznie, a nie pożałujesz.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki tartego ostrego sera żółtego
- 2 szklanki mleka
- 5 jaj
- 100 g orzechów ziemnych
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie przestudzić, podzielić na różyczki.
- Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim ugotowane różyczki kalafiora.
- Na rozgrzanej patelni zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, rozprowadzić ją mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
- Sos podgrzewać jeszcze chwilę, ale nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia, ostudzić.
- Orzechy zmielić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę.
- Do sosu dodać tarty ser i zmielone orzechy. Następnie cały czas mieszając dodawać po 1 żółtku. na końcu wymieszać z pianą z białek.
- Powstałą masa zalać kalafiora, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 10 min.
- Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.