Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem

2021-03-29
Suflet kalafiorowy z fistaszkami i serem
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem to lekkie i pożywne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Wypróbuj go koniecznie, a nie pożałujesz.

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki tartego ostrego sera żółtego
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jaj
  • 100 g orzechów ziemnych
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie przestudzić, podzielić na różyczki.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim ugotowane różyczki kalafiora.
  • Na rozgrzanej patelni zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, rozprowadzić ją mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos podgrzewać jeszcze chwilę, ale nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia, ostudzić.
  • Orzechy zmielić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę.
  • Do sosu dodać tarty ser i zmielone orzechy. Następnie cały czas mieszając dodawać po 1 żółtku. na końcu wymieszać z pianą z białek.
  • Powstałą masa zalać kalafiora, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 10 min.
  • Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
  •