Kalafiornica, czyli wegańska jajecznica bez jajek. Łatwy przepis i pyszny smak

kalafiornica
Autor: Shutterstock Pyszna i sycąca kalafiornica to pomysł na wegańskie śniadanie.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chociaż nazwa tej potrawy może wprawić w zdziwienie, jej smak i aromat są zachwycające. Kalafiornica to wegańska wersja jajecznicy, w składzie której nie ma ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie żadnego posiłku bez mięsa, będą nią oczarowani.

Jak zrobić kalafiornicę?

To proste danie będące wegańską odpowiedzią na jajecznicę, zaczyna się od ugotowania kalafiora. Różyczki trzeba podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Do podsmażonej na patelni bez tłuszczu cebuli dodaje się kalafiora i przyprawy. Całość chwilę trzeba smażyć, a pod koniec doprawić nadającą jajecznego posmaku czarną solą kala namak. Gotowe!

Przepis na kafiornicę

  • Kalafiornica to pyszny pomysł na wegańskie śniadanie na ciepło. Jest sycąca i zapewni energię na pierwszą część dnia.
  • Przepis na jajecznicę bez jajek nie jest skomplikowany. Robi się ją w kilku prostych krokach.
  • Lista składników jest krótka, a znajdują się na niej warzywa i przyprawy. W sumie potrzebnych jest osiem produktów, z czego przynajmniej połowa zawsze jest w domu.
  • Kalafiornicę wzbogacą inne warzywa. Sprawdzą się pomidorki koktajlowe, szpinak czy cukinia.
  • Jajecznicę z kalafiora można podawać z chlebem, pitą lub ciepłymi tostami pełnoziarnistymi.
  • Do potrawy można podać również inne świeże lub grillowane warzywa. Pysznie smakuje z pomidorami, marynowanym tofu oraz sałatą.
  • Do przygotowania wegańskiego śniadania można wykorzystać ugotowanego kalafiora, który został z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne, zdrowe i sycące wege śniadanie.

SKŁADNIKI

  • 8 różyczek kalafiora
  • 1 mała cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 mały liść jarmużu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta majeranku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Różyczki kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i podzielić widelcem na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną wody, aż będzie miękka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany jarmuż. Cały czas mieszać.
  • Dodać kalafiora, curry, kurkumę i majeranek. Wymieszać i smażyć około 3 minut, często mieszając.
  • Doprawić czarną solą i pieprzem. Wsypać szczypiorek wymieszać i podgrzewać kilka chwil.
  • Podawać na ciepło.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
więcej