Jajko zapiekane w bułce: genialny pomysł na czerstwą kajzerkę

Jajko zapiekane w bułce: genialny pomysł na czerstwą kajzerkę
Autor: Shutterstock.com Jajko zapiekane w bułce: genialny pomysł na czerstwą kajzerkę
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Jajko na śniadanie to jeden z najlepszych wynalazków świata. To także wsparcie naszego zdrowia od samego rana. Już jedno jajko dostarcza nam lekkostrawnego białka i tłuszczy niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jajka można przyrządzić na wiele spoobów. Na przykład zapiec w bułce. To absolutnie genialny pomysł na pyszne śniadanie w weekend. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 4  świeże lub czerstwe kajzerki lub okrągłe bułki pełnoziarniste (grahamki lub słonecznikowe)
  • 4 jajka L
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • sól i pieprz do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odetnij wierzch bułki i zachowaj go. Bułkę wydrąż, nie uszkadzając ścianek. Okruchy przeznacz na tartą bułkę.
  • Możesz użyć czerstwych bułek. Przed napełnieniem lekko zwilżając je wodą. 
  • Do każdej kajzerki dodaj porcję tartego sera oraz szczypiorku. 
  • Na ser wybij po jednym jajku. Nie sól. 
  • Kajzerki ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Obok ułóż odcięte "wieczka" bułek. 
  • Piecz przez 10 minut w 180°C. Przed podaniem posyp solą i pieprzem, nakryj przyrumienionym "wieczkiem".
Jajka – zdrowie w skorupce

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej