Jajko zapiekane w bułce: genialny pomysł na czerstwą kajzerkę
2022-01-17
łatwy
10 min
4
Dieta wegetariańska
Jajko na śniadanie to jeden z najlepszych wynalazków świata. To także wsparcie naszego zdrowia od samego rana. Już jedno jajko dostarcza nam lekkostrawnego białka i tłuszczy niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jajka można przyrządzić na wiele spoobów. Na przykład zapiec w bułce. To absolutnie genialny pomysł na pyszne śniadanie w weekend. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 4 świeże lub czerstwe kajzerki lub okrągłe bułki pełnoziarniste (grahamki lub słonecznikowe)
- 4 jajka L
- 50 g startego sera żółtego
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- sól i pieprz do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odetnij wierzch bułki i zachowaj go. Bułkę wydrąż, nie uszkadzając ścianek. Okruchy przeznacz na tartą bułkę.
- Możesz użyć czerstwych bułek. Przed napełnieniem lekko zwilżając je wodą.
- Do każdej kajzerki dodaj porcję tartego sera oraz szczypiorku.
- Na ser wybij po jednym jajku. Nie sól.
- Kajzerki ułóż na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Obok ułóż odcięte "wieczka" bułek.
- Piecz przez 10 minut w 180°C. Przed podaniem posyp solą i pieprzem, nakryj przyrumienionym "wieczkiem".
Jajka – zdrowie w skorupce