Jajko zapiekane w awokado - sycąca dawka zdrowia
2022-07-22
łatwy
10 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajko zapiekane w awokado to wyśmienite, łatwe do przygotowania danie, idealne na weekendowe śniadanie, brunch lub lunch. Sukces tego dania zależy najbardziej od jakości awokado – powinno być dojrzałe, ale nie bardzo miękkie.
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- jedna cebula dymka ze szczypiorkiem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i lekko wydrążyć. Oprószyć solą i pieprzem.
- W zagłębienia wbić po 1 jajku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok 20 min, aż białko się zetnie.
- Podawać posypane szczypiorkiem posiekanym wraz z cebulką.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?