Jajko zapiekane w awokado - sycąca dawka zdrowia

Jajko zapiekane w awokado - sycąca dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Jajko zapiekane w awokado to pyszne i zdrowe danie na śniadanie
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajko zapiekane w awokado to wyśmienite, łatwe do przygotowania danie, idealne na weekendowe śniadanie, brunch lub lunch.  Sukces tego dania zależy najbardziej od jakości awokado – powinno być dojrzałe, ale nie bardzo miękkie.

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • jedna cebula dymka ze szczypiorkiem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i lekko wydrążyć. Oprószyć solą i pieprzem.
  • W zagłębienia wbić po 1 jajku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok 20 min, aż białko się zetnie.
  • Podawać posypane szczypiorkiem posiekanym wraz z cebulką.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej