Jajka z piekarnika? Wchodzimy w to!

Jajka z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Jajka z piekarnika pieczone w kokilkach są przepyszne
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajka zawsze gwarantują doskonały początek dnia i zapewniają sytość na długi czas. Ta pyszna wersja jajek z piekarnika oferuje ekscytującą odmianę od jajka z patelni i smakuje po prostu pysznie. Wypróbuj łatwy przepis na jajka pieczone i ciesz się dobra formą od samego rana! 

SKŁADNIKI

  • 8 jaj (rozmiar M)
  • 4 łyżeczki masła (roztopionego)
  • 120 g tłustej śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczpiorek do dekoracji (opcjonalnie)
  • 4 kokilki lub inne foremki do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół (160°C z funkcją termoobiegu).
  • Przygotuj cztery okrągłe kokilki i dodaj do każdej po 1 łyżeczce roztopionego masła.
  • Rozbij jajka i włóż po dwa do każdej foremki. Wlej 30 g śmietany na wierzch każdej foremki i dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
  • Jeśli chcesz bardziej pikantną wersję, to na 5 minut przed końcem pieczenia posyp jajka ostrym tartym serem żółtym. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej