Jajka z piekarnika? Wchodzimy w to!
2022-01-27
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajka zawsze gwarantują doskonały początek dnia i zapewniają sytość na długi czas. Ta pyszna wersja jajek z piekarnika oferuje ekscytującą odmianę od jajka z patelni i smakuje po prostu pysznie. Wypróbuj łatwy przepis na jajka pieczone i ciesz się dobra formą od samego rana!
SKŁADNIKI
- 8 jaj (rozmiar M)
- 4 łyżeczki masła (roztopionego)
- 120 g tłustej śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz do smaku
- szczpiorek do dekoracji (opcjonalnie)
- 4 kokilki lub inne foremki do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół (160°C z funkcją termoobiegu).
- Przygotuj cztery okrągłe kokilki i dodaj do każdej po 1 łyżeczce roztopionego masła.
- Rozbij jajka i włóż po dwa do każdej foremki. Wlej 30 g śmietany na wierzch każdej foremki i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
- Jeśli chcesz bardziej pikantną wersję, to na 5 minut przed końcem pieczenia posyp jajka ostrym tartym serem żółtym.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw