Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem: idealna na śniadanie

2021-03-29
jajecznica-z-kurkami-i-szczypiorkiem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com W jajecznicy kurki doskonale rozwijają swój delikatny smak
łatwy
15 min
4

Nawet bez dodatków jajecznica jest smacznym i pożywnym daniem - idealnym na śniadanie. Warto jednak korzystać z dobrodziejstwa produktów sezonowych, tym bardziej że kurki w jajecznicy smakują zjawiskowo! Podajemy prosty przepis na jajecznicę z grzybami i szczypiorkiem.

W tym daniu proporcje nie są istotne - możemy zrobić jajecznicę, używając kilku kurek albo większej ich ilości. Zwiększając liczbę jajek, przygotujemy danie dla 2 osób albo licznej rodziny.

SKŁADNIKI

  • kurki
  • śmietana
  • jajka
  • masło
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki czyścimy, większe egzemplarze dzielimy, mniejsze zostawiamy w całości.
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy kurki, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy kurki zmiękną, dodajemy kilka łyżek śmietany i powoli podgrzewamy, pilnując, by sos nie zaczął wrzeć.
  • Dodajemy jajka, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Kiedy jajka się zetną, posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem, jeszcze raz szybko mieszamy i natychmiast podajemy.