Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem: idealna na śniadanie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nawet bez dodatków jajecznica jest smacznym i pożywnym daniem - idealnym na śniadanie. Warto jednak korzystać z dobrodziejstwa produktów sezonowych, tym bardziej że kurki w jajecznicy smakują zjawiskowo! Podajemy prosty przepis na jajecznicę z grzybami i szczypiorkiem.
W tym daniu proporcje nie są istotne - możemy zrobić jajecznicę, używając kilku kurek albo większej ich ilości. Zwiększając liczbę jajek, przygotujemy danie dla 2 osób albo licznej rodziny.
SKŁADNIKI
- kurki
- śmietana
- jajka
- masło
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki czyścimy, większe egzemplarze dzielimy, mniejsze zostawiamy w całości.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy kurki, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy kurki zmiękną, dodajemy kilka łyżek śmietany i powoli podgrzewamy, pilnując, by sos nie zaczął wrzeć.
- Dodajemy jajka, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Kiedy jajka się zetną, posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem, jeszcze raz szybko mieszamy i natychmiast podajemy.