Jaglotto z dynią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Znakomite na śniadanie, pyszne na lunch. Jaglotto z dynią to idealny jesienny posiłek - pełen witamin i substancji odżywczych, lekki i smaczny. MOżna go jeść na ciepło lub na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g dyni
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 por
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz i pokrój, skrop oliwą i ułóż na blaszce. Piecz 20 min. w temp. 180 st. C.
- Cebulę i pora posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj czosnek i szałwię, smaż jeszcze 2 minuty po czym dodaj kaszę. Smaż 3 minuty mieszając, wlej wywar, przykryj i gotuj 30 min.
- Gdy kasza wchłonie cały wywar, dodaj dynie oraz ser, wymieszaj, po czym dodaj kolendrę i ser. Przed podaniem skrop oliwą.