Fit placki z piekarnika. Niskokaloryczne danie nie tylko dla osób na diecie

fit placki z piekarnika
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne, miękkie i delikatne pieczone placki zachwycą każdego. Ich zaletą jest także to, że są niskokaloryczne. To pomysł na słodkie śniadanie na ciepło, deser lub podwieczorek. Smakują też na kolację. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i robi się je błyskawicznie. Oto przepis na fit placki z piekarnika.

Jak zrobić fit placki z piekarnika?

Jak się robi racuchy z serem? Przygotowanie ciasta na fit placki jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Ser twarogowy trzeba wymieszać z pozostałymi składnikami w odpowiedniej kolejności, a następnie odstawić je na kilka minut, aby odpoczęło. Z gęstego ciasta robi się kulki, spłaszcza i układa na blasze do pieczenia. Placuszki piecze się w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 25 minut.

Przepis na fit placki z piekarnika

  • Przepis na jest bardzo łatwy. Zrobią je nawet ci, którzy dopiero uczą się gotować w domu.
  • Fit placki robi się ekspresowo. Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut, a pieczenie trwa 25 minut.
  • Na liście składników znajduje się sześć niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok.
  • Placki będą najlepsze, kiedy do ciasta użyje się twarogu półtłustego lub tłustego. Nie nadaje się natomiast twaróg na sernik z wiaderka.
  • Mąkę pszenną zastąpi ryżowa lub kukurydziana. W tej wersji powstaną fit placki bezglutenowe.
  • Osoby, które cierpią na alergię na jajka, zastąpią je jedną łyżką zmielonego i zalanego małą ilością wody siemienia lnianego.
  • Serowe racuchy osłodzi nie tylko cukier trzcinowy, ale też zamienniki jak stewia, ksylitol lub erytrytol.
  • Placki można usmażyć na patelni. W tej wersji będą bardziej chrupiące, zarumienione i nieco bardziej kaloryczne. Najlepsze będą usmażone na maśle klarowanym.

Z czym podawać fit placki z piekarnika?

Placuszki pysznie smakują same bez żadnych dodatków. Można je jednak udekorować cukrem pudrem, podać z polewą czekoladową lub naturalnym jogurtem z miodem. Pysznie smakują z prażonymi jabłkami lub owocami sezonowymi. Dobrym pomysłem będą truskawki, maliny, jagody lub borówki amerykańskie. Sprawdzi się też dżem, konfitura oraz powidła śliwkowe.

SKŁADNIKI

  • 500 g półtłustego białego sera
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść go widelcem. Wbić jajko, wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Powinno powstać gładkie i gęste ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Zwilżonymi dłońmi z ciasta formować kulki wielkości mandarynki, spłaszczać je i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć, odstawić do lekkiego ostygnięcia i podawać.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
więcej