Dzień zacznij od śniadaniowej quesadilli. Prosta w przygotowaniu, a pyszna i sycąca

Dzień zacznij od śniadaniowej quesadilli. Prosta w przygotowaniu, a pyszna i sycąca
Autor: Shutterstock.com Dzień zacznij od śniadaniowej quesadilli. Prosta w przygotowaniu, a pyszna i sycąca
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szybka, prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Śniadaniowa quesadilla to idealny pomysł na dobry początek dnia. Wystarczy kilka składników, by przygotować sycące śniadanie dla całej rodziny. Nie ma się więc co dłużej zastanawiać.

Szybkie i proste śniadaniowe quesadillas. Wystarczy kilka składników

Przepyszna śniadaniowa tortilla to prosty sposób na ciekawy początek dnia. Jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym posiłkiem, którego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż kilka minut.

Do przygotowania wystarczą nam jajka, ser, mleko, warzywa i tortille. Co prawda, przygotować ją można na kilka sposobów, ale najciekawszą jest rozbicie jajek i wymieszanie ich z pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi warzywami, a następnie wylewanie masy częściowo na patelnię i podsmażanie z tortillą na wierzchu. W ten sposób otrzymamy bardzo smaczne śniadanie niskim kosztem.

Tak naprawdę jednak można również usmażyć jajka jak jajecznicę i później po prostu układać je na podgrzanej tortilli. Nie można również zapomnieć o tartym serze, który odgrywa ważną rolę w całym daniu. 

Przygotowanie tych tortilli jest proste, szybkie i bezproblemowe. Z łatwością można również dostosować przepis pod siebie dodając do niego różne warzywa czy też mięsny dodatek.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 1 pomidor
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 cebuli
  • 4 tortille
  • szczypiorek
  • ser tarty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubijamy z mlekiem.
  • Warzywa kroimy w niewielką kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Dodajemy cebulę, paprykę i pomidora.
  • Podsmażamy kilka minut.
  • Warzywa zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych jajek z mlekiem.
  • Całość mieszamy.
  • Wylewamy 1/4 mieszanki na patelnie i rozprowadzamy, tak, by pokryła całe dno.
  • Na to układamy tortillę.
  • Smażymy 2 minuty, a następnie odwracamy i smażymy 1-2.
  • Nasze tortille doprawiamy i obficie posypujemy serem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej