Dzień zacznij od śniadaniowej quesadilli. Prosta w przygotowaniu, a pyszna i sycąca

2025-04-22 9:40

Szybka, prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Śniadaniowa quesadilla to idealny pomysł na dobry początek dnia. Wystarczy kilka składników, by przygotować sycące śniadanie dla całej rodziny. Nie ma się więc co dłużej zastanawiać.

Dzień zacznij od śniadaniowej quesadilli. Prosta w przygotowaniu, a pyszna i sycąca

i

Autor: Shutterstock.com Dzień zacznij od śniadaniowej quesadilli. Prosta w przygotowaniu, a pyszna i sycąca
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szybkie i proste śniadaniowe quesadillas. Wystarczy kilka składników

Przepyszna śniadaniowa tortilla to prosty sposób na ciekawy początek dnia. Jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym posiłkiem, którego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż kilka minut.

Do przygotowania wystarczą nam jajka, ser, mleko, warzywa i tortille. Co prawda, przygotować ją można na kilka sposobów, ale najciekawszą jest rozbicie jajek i wymieszanie ich z pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi warzywami, a następnie wylewanie masy częściowo na patelnię i podsmażanie z tortillą na wierzchu. W ten sposób otrzymamy bardzo smaczne śniadanie niskim kosztem.

Tak naprawdę jednak można również usmażyć jajka jak jajecznicę i później po prostu układać je na podgrzanej tortilli. Nie można również zapomnieć o tartym serze, który odgrywa ważną rolę w całym daniu. 

Przygotowanie tych tortilli jest proste, szybkie i bezproblemowe. Z łatwością można również dostosować przepis pod siebie dodając do niego różne warzywa czy też mięsny dodatek.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 1 pomidor
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 cebuli
  • 4 tortille
  • szczypiorek
  • ser tarty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubijamy z mlekiem.
  • Warzywa kroimy w niewielką kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Dodajemy cebulę, paprykę i pomidora.
  • Podsmażamy kilka minut.
  • Warzywa zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych jajek z mlekiem.
  • Całość mieszamy.
  • Wylewamy 1/4 mieszanki na patelnie i rozprowadzamy, tak, by pokryła całe dno.
  • Na to układamy tortillę.
  • Smażymy 2 minuty, a następnie odwracamy i smażymy 1-2.
  • Nasze tortille doprawiamy i obficie posypujemy serem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...