Drożdżówki z kurkami: przysmak na piknik lub lunch w pracy
2021-03-29
średni
90 min
4
Kurki nadają się świetnie do faszerowania nimi naleśników, pierogów, a także wytrawnych drożdżówek. Takie bułeczki to idealna przekąska na wycieczkę lub piknik, smakować będą też jako danie na lunch w pracy.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 50 g mleka w proszku
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży
- łyżeczka soli
- 300 g kurek
- średnia cebula
- 2 łyżki masła
- świeże liście rozmarynu
- łyżka suszonego tymianku
- sól pieprz
- świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami. Dodać sól i mieszać suche składniki.
- Podgotować wodę tak, by była letnia. Wlać ją do suchych składników i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
- Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę.
- Przygotować farsz z kurek. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki umyć i osuszyć.
- Na maśle podsmażyć doprawioną cebulkę. Po 3 minutach dorzucić kurki z ziołami i podduszać je kilka minut.
- Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
- Farsz przełożyć do pojemnika i ostudzić.
- Do ostudzonego farszu dodać bułkę tartą i wymieszać.
- Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Dzielimy je na 6 równych części.
- Wystawić ciasto i uformować w kulki. Każdą z nich spłaszczyć dłonią i na środku położyć dwie łyżki farszu.
- Zawinąć boki ciasta do środka.
- Ułożyć drożdżówki na pergaminie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Posmarować wierzch bułeczki rozbełtanym jajkiem z wodą. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.