Czerstwy chleb zapiekaj tylko w ten sposób! Będzie przepyszny!

Czerstwy chleb zapiekaj tylko w ten sposób! Będzie przepyszny!
Autor: Shutterstock.com Czerstwy chleb zapiekaj tylko w ten sposób! Będzie przepyszny!
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Czerstwy chleb zapieczony w mieszaninie jajek i mleka to jedna z najpyszniejszych potraw świata. Idealne na śniadnie, brunch lub południowy posiłek. Taka zapiekanka chlebowa to najlepsze rozwiązanie, gdy potrzebujesz nakarmić więcej osób. Zamiast boczku możesz użyć szynki, kiełbasy, parówek lub smażonych grzybów. Przepis możesz dowolnie modyfikować! 

21 przepisów na pyszny domowy chleb

SKŁADNIKI

  • 500 g czerstwego chleba pszennego lub bułki paryskiej (wrocławskiej, barowej)
  • 8 jajek
  • 1½ szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka musztardy
  • 80 g boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g sera tartego
  • naczynie żaroodprone o pojemności 2 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb pokrój w kostkę o boku około 3 cm. 
  • Jajka zmiksuj z mlekiem i musztardą. Przypraw solą oraz pieprzem. 
  • Boczek pokrój na plasterki o wymiarach 3x3 cm. Zrumień na rozgrzanym tłuszczu.
  • Tłuszcz zlej do naczynia żaroodpornego i wysmaruj nim ścianki.
  • Na dnie naczynia ułóż połowę przygotowanych kawałków chleba. Na wierzchu ułóż połowę usmażonego boczku oraz połowę przekrojonych na pół pomidorków. Posypa liśćmi bazyli oraz połową porcji tartego sera.
  • Następnie ułóż druga warstwę chleba, boczku, pomidorków, liści bazylii i sera. 
  • Zawartość naczynia żaroodpornego zalej mieszaniną jajek i mleka. Naczynie okryj folią spożywczą. Na wierzchu ułóż talerzyk i obciąż go puszką fasolki lub innym podobnej wielkości ciężarem. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, jeszcze lepiej na całą noc. 
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C, wstaw naczynie bez przykrycia i zapiekaj przez 60 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 190°C i zapiekaj przez kolejne 20 minut.
  • Przed podaniem posyp porwanymi liśćmi świeżej bazylii. Smacznego! 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej