Ciasto francuskie z jajkiem sadzonym - pyszna tarta na niedzielne śniadanie
2022-03-19
łatwy
15 min
4
Ciasto francuskie z jajkiem sadzonym to zabawna i pyszna tarta na niedzielne śniadanie. Przygotowanie tej zachwycającej przekąski zajmie zaledwie chwilę. Proponuję podać jajka z pomiorkami i szczypiorkiem, ale można także użyć pieczarek, dodać szynką lub boczek. To jest absolutnie przepyszny pomysł na śniadanei w stylu slow!
SKŁADNIKI
- 1 paczka (230 g) ciasta francuskiego schłodzonego lub mrożonego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 jajek rozmiar M
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamrożone ciasto francuskie, należy wyjąć z zamrażarki na 30 minut przed przygotowaniem mini tart śniadaniowych.
- Płat ciasta rozwinąć. Pociąć na 6 prostokatów. Na obwodzie każdego kawałka w odległości około 1½ cm od brzegu wykonać płytkie naciecie ostrym nożem.
- Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Posmarować środek każdego prostokąta. Udekorować połówkami mini pomidorków.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 12 minut w 180°C. Dzięki wykonanemu nacięciu brzegi ciasta uniosą się, tworząc ścianki.
- Na każdy kawałek wybić po jednym jajku. Przyprawić solą oraz pieprzem. Posypać szczypiorkiem.
- Ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać jeszcze 5-7 minut. Smacznego!
Jajka – zdrowie w skorupce