Ciasto francuskie z jajkiem sadzonym - pyszna tarta na niedzielne śniadanie

Ciasto francuskie z jajkiem sadzonym - pyszna tarta na niedzielne śniadanie
Autor: Shutterstock.com Ciasto francuskie z jajkiem sadzonym - pyszna tarta na niedzielne śniadanie
łatwy
15 min
4

Ciasto francuskie z jajkiem sadzonym to zabawna i pyszna tarta na niedzielne śniadanie. Przygotowanie tej zachwycającej przekąski zajmie zaledwie chwilę. Proponuję podać jajka z pomiorkami i szczypiorkiem, ale można także użyć pieczarek, dodać szynką lub boczek. To jest absolutnie przepyszny pomysł na śniadanei w stylu slow

SKŁADNIKI

  • 1 paczka (230 g) ciasta francuskiego schłodzonego lub mrożonego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 jajek rozmiar M
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamrożone ciasto francuskie, należy wyjąć z zamrażarki na 30 minut przed przygotowaniem mini tart śniadaniowych. 
  • Płat ciasta rozwinąć. Pociąć na 6 prostokatów. Na obwodzie każdego kawałka w odległości około 1½ cm od brzegu wykonać płytkie naciecie ostrym nożem. 
  • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Posmarować środek każdego prostokąta. Udekorować połówkami mini pomidorków.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 12 minut w 180°C. Dzięki wykonanemu nacięciu brzegi ciasta uniosą się, tworząc ścianki.
  • Na każdy kawałek wybić po jednym jajku.  Przyprawić solą oraz pieprzem. Posypać szczypiorkiem.
  • Ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać jeszcze 5-7 minut. Smacznego! 
Jajka – zdrowie w skorupce

Ciasto francuskie - dlaczego warto mieć je w lodówce?

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej