Chleb orzechowo-rodzynkowy: przepis na smaczny świąteczny wypiek
2021-03-29
średni
30 min
4
Chleb orzechowo-rodzynkowy nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Wbrew pozorom pieczenie chleba nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy dobrze odmierzyć wszystkie składniki, starannie je ze sobą połączyć i pozwolić ciastu wyrosnąć. Nie wiesz, jak upiec chleb na święta Bożego Narodzenia? Podajemy prosty przepis na chleb na słodko. Z orzechami, rodzynkami, pachnący miodem i cynamonem.
SKŁADNIKI
- szklanka mleka
- szklanka ugotowanej dyni
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki miodu
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 4 łyżki drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3,5 szklanki mąki z pełnego przemiału
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierwszych siedem składników zmiksuj w blenderze.
- Z dwóch kolejnych zrób zaczyn. Pozostaw na 10 minut, by zaczyn nieco podrósł.
- W dużej misce połącz ze sobą powyższe składniki. Dodaj rodzynki i orzechy. Czas na mąkę! Stopniowo i na przemian dosypuj jasną i ciemną.
- Wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, będzie gładkie, elastyczne, miękkie, przełóż je na blat posypany mąką. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, po czym umieść je w natłuszczonej misce.
- Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Przełóż wyrośnięte ciasto na chleb na blat. Podziel na dwie części. Każdą umieścić w podłużnej foremce (natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem). Posmaruj na wierzchu olejem. Przykryj ściereczką. Pozostaw na godzinę. Bochenki natnij wzdłuż. Piecz w temperaturze 220 st. C przez 60 minut.