Chleb orzechowo-rodzynkowy: przepis na smaczny świąteczny wypiek

2021-03-29
mg
Chleb orzechowo-rodzynkowy: przepis na świąteczny wypiek
Autor: photos.com Pieczenie chleba nie jest trudne! Trzeba tylko dobrze odmierzyć składniki, starannie je połączyć i pozwolić ciastu wyrosnąć.  
średni
30 min
4

Chleb orzechowo-rodzynkowy nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Wbrew pozorom pieczenie chleba nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy dobrze odmierzyć wszystkie składniki, starannie je ze sobą połączyć i pozwolić ciastu wyrosnąć. Nie wiesz, jak upiec chleb na święta Bożego Narodzenia? Podajemy prosty przepis na chleb na słodko. Z orzechami, rodzynkami, pachnący miodem i cynamonem.

SKŁADNIKI

  • szklanka mleka
  • szklanka ugotowanej dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki miodu
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 4 łyżki drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3,5 szklanki mąki z pełnego przemiału

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierwszych siedem składników zmiksuj w blenderze.
  • Z dwóch kolejnych zrób zaczyn. Pozostaw na 10 minut, by zaczyn nieco podrósł.
  • W dużej misce połącz ze sobą powyższe składniki. Dodaj rodzynki i orzechy. Czas na mąkę! Stopniowo i na przemian dosypuj jasną i ciemną.
  • Wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, będzie gładkie, elastyczne, miękkie, przełóż je na blat posypany mąką. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, po czym umieść je w natłuszczonej misce.
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Przełóż wyrośnięte ciasto na chleb na blat. Podziel na dwie części. Każdą umieścić w podłużnej foremce (natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem). Posmaruj na wierzchu olejem. Przykryj ściereczką. Pozostaw na godzinę. Bochenki natnij wzdłuż. Piecz w temperaturze 220 st. C przez 60 minut.
mg