Chleb jaglany - bezglutenowy, bez nabiału, wegański
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chleb jaglany bezglutenowy, bez nabiału i wegański to przepis, który na pewno spodoba się weganom, wegetarianom, a także tym, którzy eksperymentują z domowym pieczywem o różnych smakach i z różnych ziaren.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglane ugotowanej na sypko
- 6 sporych łyżek mąki gryczanej
- 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
- sok owocowy (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy, 1/3 do 1/2 szklanki)
- 30 ml dowolnego oleju nierafinowanego
- 2 szczypty soli
- 1 kopiasta łyżka sezamu czarnego lub jasnego (jasny – podprażony lekko na patelni)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotuj według przepisu.
- Odmierz szklankę kaszy, ostudź, włóż do miski, dodaj mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy (oprócz sezamu) i zmiksuj na gładko. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Jeśli trzeba, dolej jeszcze soku.
- Następnie dodaj sezam i wymieszaj.
- Wyłóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Uwaga, chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący. 20-25 minutowy będzie bardziej miękki. Wybierz czas pieczenia wedle własnego gustu
- Po ostudzeniu pokrój na kromki.