Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i serem - po prostu pychota!
2020-10-28

łatwy
45 min
4
Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i serem to przepyszna alternatywa dla pizzy (są mniej tłuste) albo dla kanapek. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je zabrać do szkoły lub pracy zamiast drugiego śniadania. Idealnie pasują też do czerwonego barszczu.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki chlebowej (czyli typ 750), ale naprawdę można użyć dowolnej mąki pszennej
- 310 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka drożdży suszonych instant (7 g)
- 1/2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- mąka do podsypywania
- Nadzienie:
- 200 g usmażonych grzybów (mogą to być pieczarki, ale bułeczki jeszcze lepiej smakują z grzybami leśnymi)
- 100 g sera feta
- 8 suszonych pomidorów
- 50 ml tartego parmezanu
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżka nasion czarnuszki (można też użyć do posypania bułeczek sezamu lub kminku - w zależności od upodobań)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsyp mąkę na stolnicę lub czysty blat i zrób w niej zagłębienie. Do zagłębienia wlej połowę wody, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj widelcem. Pozostaw na kilka minut.
- Następnie spokojnymi ruchami zdecydowanie mieszaj mąkę z wnętrza kopczyka z resztą składników. Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany, wlej resztę wody. Mieszaj dalej, aż ponownie uzyskasz taką samą konsystencję, wówczas możesz wymieszać masę z resztą mąki z boków kopczyka.
- Wyrabiaj ciasto rękami do czasu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Oprósz je z wierzchu mąką i włóż do miski, przykryj folią do żywności i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe, osłonięte miejsce. Powinno podwoić objętość.
- Kiedy podwoi objętość, wyrabiaj je energicznie przez kolejne 30 sekund, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z rosnących drożdży.
- Podziel ciasto na 12 równych części, z każdej uformuj placuszek. Posmaruj placuszki sosem pomidorowym, na nim ułóż grzyby, pokrojone suszone pomidory i pokruszoną fetę. Całość posyp parmezanem.
- Bułeczki zlep szczelnie i połóż złączeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pozwól im rosnąć przez 15-20 minut.
- Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st C. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut (do czasu zrumienienia). Po 12 minutach sprawdź stan upieczenia bułeczek, ponieważ, w zależności od piekarnika, mogą się piec szybciej lub wolniej.