Budyń jaglany z czekoladą i kokosem. Zastrzyk smaku, zdrowia i energii

budyń jaglany z czekoladą i kokosem
Autor: Shutterstock Budyń jaglany z czekoladą i kokosem to pomysł na odżywczy deser lub słodkie śniadanie.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków kokosowych smakuje zupełnie jak popularny batonik. Ten przysmak ma jednak wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Przepis nie jest skomplikowany, a produkty można kupić w każdym sklepie. Oto przepis na budyń jaglany z czekoladą i kokosem. 

Jak zrobić budyń jaglany z czekoladą i kokosem?

Ugotowaną na mleku kaszę jaglaną z wiórkami kokosowymi miksuje się na gładko i dodaje islandzki jogurt naturalny skyr oraz ksylitol. W międzyczasie należy zrobić prostą polewę czekoladową z dwóch składników. Część polewy i budyń jaglany przekłada się do miseczek lub słoiczków, a wierzch skrapia się płynną czekoladą. Gotowe porcje warto posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Przepis na budyń jaglany z czekoladą i kokosem

  • Przygotowanie jaglanego budyniu nie jest trudne. Przepis dobrze od razu zapisać, ponieważ deser jest nie tylko łatwy, ale pyszny i odżywczy.
  • Czas przygotowania domowego budyniu z kaszy jaglanej to niecałe pół godziny.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie. Kasza jaglana, mleko, islandzki jogurt czy wiórki kokosowe są łatwo dostępne.
  • Budyń jaglany można wzbogacić, dodając odżywkę białkową, posiekane orzechy, nasiona chia, płatki owsiane lub orkiszowe.

Kiedy podawać budyń jaglany z czekoladą i kokosem?

Ten wyborny przysmak można serwować przez cały rok. To pomysł na pierwsze śniadanie na słodko, które doda energii. Świetnie smakuje także na drugie śniadanie, które bez problemu można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy. Sprawdzi się też na deser. W tej wersji porcje warto schłodzić przed podaniem.

Jak zrobić wegański budyń jaglany?

Z tego przepisu mogą skorzystać także weganie. W diecie wegańskiej nie spożywa się mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zamienić mleko krowie na roślinne, a jogurt skyr na wersję sojową lub kokosową.

SKŁADNIKI

  • budyń:
  • 300 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego skyr
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa:
  • 100 ml mleka
  • 50 g ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukaną i odsączoną kaszę jaglaną przełożyć do garnka. Wsypać wiórki kokosowe i szczyptę soli. Wlać mleko i podgrzewać na średnim ogniu. Przykryć i gotować około 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Garnek zestawić z ognia i odstawić do na 5 minut.
  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować na gładko. Dodać jogurt skyr i wsypać ksylitol. Wymieszać.
  • Do miseczek lub słoiczków nałożyć trochę polewy czekoladowej i porcje budyniu. Na wierzch wyłożyć pozostałą polewę i posypać wiórkami kokosowymi. Można dodać świeże owoce.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Anna Szulc-Górska
więcej