Bostock z chałki lub brioszy: francuskie tosty migdałowe z ciasta drożdżowego
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Co to jest Bostock (czytaj: bostok)? Wyobraź sobie: grube plastry chałki lub brioszy nasączonej syropem pomarańczowym, posmarowane lekko słodką masą migdałową i przypieczone do złocistobrązowej doskonałości, na koniec posypane cukrem pudrem. Bostock z czerstwego ciasta drożdżowego to coś więcej niż zwykłe tosty francuskie. To niebo w gębie!
SKŁADNIKI
- 1 bochenek ciasta drożdżowego: chałki, brioszy lub innego gotowego ciasta, może być z rodzynkami
- Na krem migdałowy:
- 6 łyżek masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)
- 2 łyżeczki mąki pszenne
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 jajko L
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego
- Na syrop pomarańczowy:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 pomarańczy, starta skórka i wyciśnięty sok
- 2 łyżki migdałowego likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego Grand Marnier
- oraz
- 100 g migdałów w plasterkach
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od kremu migdałowego. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj zmielone migdały oraz mąkę pszenną i kukurydzianą (ziemniaczaną). Wymieszaj na jednorodną masę. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Dodaj rum i aromat migdałowy. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj syrop pomarańczowy. W małym rondelku wymieszaj cukier, wodę i sok pomarańczowy. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania syropu, zajmie to około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj startą skórkę pomarańczową i pozostałe przyprawy. Odstaw do ostygnięcia.
- Bochenek ciasta pokrój na 8 plastrów o grubości około 2-3 cm. Każdą kromkę ciasta posmaruj lekko syropem. Na wierzchu kromki rozsmaruj około 2-3 łyżek kremu migdałowego. Posyp płatkami migdałów.
- Wstaw do piekarnika i piecz 12-20 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjmij tosty z piekarnika i pozostaw na 6-8 minut. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj po 2 kromki na 1 osobę. Smacznego!