Bannock - oszczędny chlebek w 15 minut. Jeszcze ciepły posmaruj masłem

Bannock
Autor: Shutterstock Bannock to rodzaj pieczywa, które można przygotować na patelni
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Bannock to prosty chleb przygotowywany z ciasta proszkowego i smażony na patelni. Jest tani i można go przygotować w 15 minut, bez specjalnych przygotowań czy akcesoriów. Wystarczą proste składniki i patelnia, by po chwili pałaszować jeszcze ciepłe chlebki. Znakomicie smakują z samym masłem. Są też świetną bazą do kanapek i dodatkiem dodatkiem zup.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta cukru
  • 250 ml maślanki
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać.
  • Następnie wlać maślankę i wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodając mąki bądź maślanki.
  • Gdy ciasto będzie już jednolite i odpowiednio elastyczne uformować z niego kulę.
  • Ciasto ułożyć na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkować na placek o grubości ok 2 cm.
  • Placek powinien mieć nieco mniejsza średnice niż patelnia, na której będziemy go piec.
  • Patelnię postawić na średnim ogniu. Po chwili wsypać odrobine mąki - na odpowiednio nagrzanej patelni zbrązowieje.
  • Przełożyć placek na patelnię, można przekroić go na ćwiartki. Smażyć ok 5 minut z każdej strony. 
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej