Bannock - oszczędny chlebek w 15 minut. Jeszcze ciepły posmaruj masłem
2023-01-10
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Bannock to prosty chleb przygotowywany z ciasta proszkowego i smażony na patelni. Jest tani i można go przygotować w 15 minut, bez specjalnych przygotowań czy akcesoriów. Wystarczą proste składniki i patelnia, by po chwili pałaszować jeszcze ciepłe chlebki. Znakomicie smakują z samym masłem. Są też świetną bazą do kanapek i dodatkiem dodatkiem zup.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej typu 450
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta cukru
- 250 ml maślanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Następnie wlać maślankę i wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodając mąki bądź maślanki.
- Gdy ciasto będzie już jednolite i odpowiednio elastyczne uformować z niego kulę.
- Ciasto ułożyć na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkować na placek o grubości ok 2 cm.
- Placek powinien mieć nieco mniejsza średnice niż patelnia, na której będziemy go piec.
- Patelnię postawić na średnim ogniu. Po chwili wsypać odrobine mąki - na odpowiednio nagrzanej patelni zbrązowieje.
- Przełożyć placek na patelnię, można przekroić go na ćwiartki. Smażyć ok 5 minut z każdej strony.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante