Afrykański chlebek bananowo-owsiany
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          80 min
      
      
        
          4
      
    Afrykański chlebek bananowo-owsiany jest daniem głównym podczas Święta Kwanzaa. Święto to jest obchodzone jest w całej Afryce od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja sięga pradawnych obrzędów afrykańskich towarzyszących zbiorom (kwanzaa oznacza w swahili „pierwsze owoce”). Chlebek jest prosty do przygotowania i napełni cały dom pięknym aromatem
SKŁADNIKI
- 1 1/4 szklanki mąki
 - 1/2 szklanki brązowego cukru
 - pół łyżeczki soli
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki oleju rzepakowego
 - jajko
 - 2 białka z jajek
 - 3 duże banany
 - szklanka płatków owsianych
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
 - W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka.
 - W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj.
 - Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45-55 minut).
 - Formę wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.