Afrykański chlebek bananowo-owsiany
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Afrykański chlebek bananowo-owsiany jest daniem głównym podczas Święta Kwanzaa. Święto to jest obchodzone jest w całej Afryce od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja sięga pradawnych obrzędów afrykańskich towarzyszących zbiorom (kwanzaa oznacza w swahili „pierwsze owoce”). Chlebek jest prosty do przygotowania i napełni cały dom pięknym aromatem
SKŁADNIKI
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- jajko
- 2 białka z jajek
- 3 duże banany
- szklanka płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka.
- W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45-55 minut).
- Formę wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.