Afrykański chlebek bananowo-owsiany

2021-03-29
Weight Watchers International
afrykański chlebek bananowo-owsiany
Autor: Shutterstock Chlebek afrykański bananowo-owsiany domowej roboty
łatwy
80 min
4

Afrykański chlebek bananowo-owsiany jest daniem głównym podczas Święta Kwanzaa. Święto to jest obchodzone jest w całej Afryce od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja sięga pradawnych obrzędów afrykańskich towarzyszących zbiorom (kwanzaa oznacza w swahili „pierwsze owoce”). Chlebek jest prosty do przygotowania i napełni cały dom pięknym aromatem

SKŁADNIKI

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • jajko
  • 2 białka z jajek
  • 3 duże banany
  • szklanka płatków owsianych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka.
  • W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj.
  • Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45-55 minut).
  • Formę wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.
Weight Watchers International