Wykwintna sałatka z pieczonych warzyw z jajkiem w koszulce - efekt wow gwarantowany!
2021-05-17
średni
40 min
4
Dieta wegetariańska
Wykwintna sałatka z pieczonych warzyw z jajkiem w koszulce to propozycja na weekendowe śniadanie lub brunch. Elegancka, pięknie się prezentująca i bosko smaczna. Jedyna trudność, to ugotowanie jajek w koszulkach - ale gdy już spróbujecie to zrobić, okaże się, że to nie jest tak trudne!
SKŁADNIKI
- 4 średnie marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 średni seler korzeniowy
- 4 spore cebule - mogą być czerwone
- oliwa
- sól, pieprz
- 4 łyżki octu winnego (do gotowania jajek)
- 4 jajka
- opakowanie mieszanki sałat
- na sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 czubata łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 6 łyżek oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe obierz i pokój w grube słupki. Cebulę pokrój na ćwiartki.
- Warzywa polej 1-2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, aby dobrze obtoczyły się w oliwie. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jeżeli będą rumienić się z wierzchu za szybko, przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
- W czasie, gdy warzywa się pieką, wymieszaj w słoiczku składniki sosu.
- Mieszankę sałat rozłóż do 4 miseczek.
- Przygotuj jajka w koszulkach. W rondlu zagotuj wodę i wlej do niej ocet. Następnie zmniejsz ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajka wbij do małych miseczek lub kokilek. Wymieszaj wodę w rondlu przy pomocą łyżki, tak aby stworzyć wir. Następnie delikatnie przelej pierwsze jajko w środek wiru. Gotuj przez 3 minuty, bez mieszania. Wyjmij gotowe jajko w koszulce i osusz na ręczniku papierowym. Powtórz czynności, aż wszystkie jajka będą ugotowane.
- Upieczone warzywa podziel na porcje i wymieszaj z sałatą, polej sosem. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce i od razu podawaj. Możesz posypać sałatkę uprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.