Wykwintna sałatka z pieczonych warzyw z jajkiem w koszulce - efekt wow gwarantowany!

Wykwintna sałatka z pieczonych warzyw z jajkiem w koszulce - efekt wow gwarantowany!
Autor: Shutterstock Wykwintna sałatka z pieczonych warzyw z jajkiem w koszulce to danie, którego przygotowanie wymaga nieco wprawy, ale efekt wart jest zachodu!
średni
40 min
4

Dieta wegetariańska

Wykwintna sałatka z pieczonych warzyw z jajkiem w koszulce to propozycja na weekendowe śniadanie lub brunch. Elegancka, pięknie się prezentująca i bosko smaczna. Jedyna trudność, to ugotowanie jajek w koszulkach - ale gdy już spróbujecie to zrobić, okaże się, że to nie jest  tak trudne!

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 4 spore cebule - mogą być czerwone
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki octu winnego (do gotowania jajek)
  • 4 jajka
  • opakowanie mieszanki sałat
  • na sos:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubata łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe obierz i pokój w grube słupki. Cebulę pokrój na ćwiartki.
  • Warzywa polej 1-2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, aby dobrze obtoczyły się w oliwie. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jeżeli będą rumienić się z wierzchu za szybko, przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
  • W czasie, gdy warzywa się pieką, wymieszaj w słoiczku składniki sosu.
  • Mieszankę sałat rozłóż do 4 miseczek.
  • Przygotuj jajka w koszulkach. W rondlu zagotuj wodę i wlej do niej ocet. Następnie zmniejsz ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajka wbij do małych miseczek lub kokilek. Wymieszaj wodę w rondlu przy pomocą łyżki, tak aby stworzyć wir. Następnie delikatnie przelej pierwsze jajko w środek wiru. Gotuj przez 3 minuty, bez mieszania. Wyjmij gotowe jajko w koszulce i osusz na ręczniku papierowym. Powtórz czynności, aż wszystkie jajka będą ugotowane.
  • Upieczone warzywa podziel na porcje i wymieszaj z sałatą, polej sosem. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce i od razu podawaj. Możesz posypać sałatkę uprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej