Wiosenna sałatka czosnkowa - bomba witaminowa, idealna pod wódeczkę

Wiosenna sałatka czosnkowa - bomba witaminowa, idealna pod wódeczkę
Autor: Shutterstock Sałatka czosnkowa to fajny pomysł na wykorzystanie szczypiorku młodego czosnku
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Sałatka czosnkowa to prawdziwa bomba witaminowa i idealny podkład na zakrapianą imprezę. Duża zawartość wszelkich witamin, super smak i doskonały wygląd. To także świetny pomysł na wykorzystanie szczypioru czosnku, który zazwyczaj wyrzucamy.

SKŁADNIKI

  • 700 g młodego szczypioru  czosnku
  • 4 jajka
  • 15 oliwek
  • 4-5 łyżek oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ocet winny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo i wystudzić
  • Ze szczypioru odciąć korzonki i posiekać go na 2-3-centymetrowe kawałki
  • Z oleju, octu, soli i pieprzu przygotować sos.
  • Czosnek wsypać do miseczki, zalać sosem, udekorować pokrojonymi jajkami na twardo i oliwkami, posypać natką pietruszki i podawać.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej